MAGAZIN

Dungaciu: Regiunea transnistreană este testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon

Distribuiți acest articol!

Expertul Dan Dungaciu publică o analiză despre cum manipulează Chișinăul folosind chestiunea transnistreană, intitulată ”Pe cine manipulează Chișinăul cu Transnistria. Pe Rusia sau pe România”.

Dungaciu constată în materialul său că, Republica Moldova ar fi intrat pe panta cedărilor față de Tiraspol, adică a Moscovei. Autorul spune că testul de politică externă al R. Moldova nu mai este retorica pro-europeană sau pro-românească, dar felul în care se încearcă a soluționa problema transnitreană.

Totodată, analistul crede că ”binomul Plahotniuc-Dodon” a reînceput o campanie de apropiere de Moscova prin intermediul chestiunii transnistrene; aici binomul cooperează (rareori şi concurează, din raţiuni electorale) în numele „interesului comun“.

”Cedările pe care le face acum Chişinăul nu vor duce, dacă nu se schimbă nimic radical în contextul internaţional sau regional, la independenţa regiunii transnistrene. Ele au însă două efecte. Primul, întăresc masiv poziţia de negociere a Tiraspolului, pentru că actualele concesii din politica „paşilor mici“ nu vor mai putea fi luate niciodată înapoi. Al doilea, ţine de observaţia esenţială că „paşii mărunţi“ nu sunt în niciun caz doar socio-economici, sunt paşi politici în configurarea viitorul statut politic al Transnistriei în cadrul preconizatei federaţii. Prin urmare, Tiraspolul câştigă oricum.” scrie Dan Dungaciu.

De asemenea, analiza bifează la capitolul concluzii că ”România, de aici înainte, va trebui să urmărească evenimentele din RM cu conştiinţa acută a faptului că Transnistria este testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon. Reintegrarea regiunii, inclusiv cu trupe ruseşti pe teritoriul ei (adică soluţionarea politică înainte de soluţionarea militară), poate fi liantul principal dintre cei doi.”.

Dungaciu crede că după alegerile parlamentare din 2018, este preconizată crearea unei majorităţi care să aibă explicit acest obiectiv. Toate acestea ar putea avea loc ”sub învelişul protector al uni compromis ruso-occidental, se poate vota tot ce e de votat şi să se accepte „statut special“, adică federalizarea”. Acest scenariu ar putea avea loc în cadrul unei coaliţia cu ”o combinaţie hibridă de socialişti (Dodon), democraţi (Plahotniuc) şi independenţi”.

În concluzie, Dan Dungaciu scrie că ”pentru România, transnistrizarea RM asta ar însemna, pe termen mediu şi lung, învecinarea cu Rusia. „Paşii mici“ de astăzi sunt paşii mari, concreţi, politici, spre o coaliţiei de genului celei sugerate de noi. Transnistria trebui să devină de aici înainte o grilă de lectură a politicii interne şi externe a Republicii Moldova”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button