ActualitățiExterne

După faptă și răsplată! Consiliera președintelui Georgiei, acuzată de colaborare cu Moscova

Distribuiți acest articol!

Majoritatea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din Georgia au adus acuzatii reprezentantului președintelui în Consiliu, Anna Dolidze, de colaborationism cu Moscova, în încercarea autoritatilor ruse de a discredita trupele georgiene imediat după „războiul de cinci zile“ din 2008.

Acuzațiile au fost făcute ca răspuns la declarațiile Annei Dolidze despre ”conformismul în sistemul judiciar al țării”, scrie Radio Liberty.

În numele majorității membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (organ de stat pentru supravegherea sistemului judiciar), luni a fost publicata declaratia membrului Consiliului – Dmitri Gvritishvili. Potrivit lui, după „războiul de cinci zile“ din 2008, Anna Dolidze a primit compensații bănești din partea unui ONG rusesc, denumit „Inițiativa justiției ruse“, pentru colectarea de informații cu privire la presupusele crime împotriva umanității în timpul conflictului din Osetia de Sud, comise de trupele georgiene.

Potrivit lui Dmitri Gvritishvili, deși este înregistrat în Olanda, ONG-ul „Inițiativa justiției ruse“ este afiliat autorităților ruse. Ceea ce inseamna ca reprezentantul președintelui a executat „un ordin anti-georgian emis de Moscova“, în dauna intereselor Georgiei, precum și în detrimentul adevărului, din moment ce, potrivit lui Gvritishvili și a colegilor sai, „în timpul respingerii agresiunii ruse, armata georgiană nu a comis crime împotriva umanității“.

Anna Dolidze neaga cu furie toate acuzațiile, deși nu dezminte faptul că a participat la asa-zisa ”ancheta internațională” privind evenimentele din 2008. Ea atribuie demersul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii criticilor sale împotriva acestui organism pentru conformitatea în executarea ordinelor procuraturii în unele dosare de mare rezonanță.

Conform constituției georgiene, controlul urmăririi penale este atribuit nu președintelui, care este dotat cu funcții de reprezentare, ci premierului și guvernului. Din acest motiv, în Georgia apar deseori conflicte între șeful statului și guvern.

sursa: paginaderusia.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button