Actualități

Economia României va crește cu 4,4% în acest an

Distribuiți acest articol!

Economia României va crește cu 4,4% în acest an, față de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. 

Potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale, instituția financiară internațională a revizuit în creștere cu 0,3% estimările pentru 2018 și 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% și, respectiv, 3,5%.

”Cererea internă robustă şi importurile în creştere din zona euro au favorizat importatorii de mărfuri în Europa şi Asia Centrală (de exemplu, Bulgaria, România, Serbia). Implementarea accelerată a proiectelor finanţate de UE a condus la o creştere a economiilor regionale (de exemplu, Ungaria, Polonia), în timp ce efectele negative ale recesiunii din Rusia şi Ucraina se estompează”, scrie în raport.

De asemenea, se mai arată că în timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puțin la creșterea economiei României, ea va pune presiune pe deficitele publice și externe.

România își va îndeplini anul acesta ținta de deficit bugetar de 3% din PIB și este posibil ca avansul economiei să depășească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor și de reducerile de taxe, a declarat luna trecută ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, într-un interviu acordat Reuters.

În prima perioadă a anului curent, România a avut cel mai rapid ritm de creștere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârșitul lunii aprilie bugetul înregistra un ușor excedent.

Viorel Ștefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârșitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ținta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.

Ritmul creșterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimiști că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producției în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creștere a economiei de la consum la producție“, a afirmat ministrul Finanțelor Publice.

În ceea ce priveşte creşterea economică globală, Banca Mondială prognozează că, în 2017, aceasta va atinge 2,7%, mizând pe o creştere a producţiei şi a comerţului, dar şi a încrederii pieţei şi stabilizarea preţurilor materiilor prime, care să permită reluarea creşterii pe pieţele emergente exportatoare de mărfuri şi a economiilor în curs de dezvoltare.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button