ActualitățiExterne

EL PAIS, despre referendumul din Catalonia: „A fost o înfrângere pentru noi toți”

Distribuiți acest articol!

Tendințele separatiste din Catalonia, care au căpătat un accent tot mai pregnant în ultima perioadă, pe zi ce trece, mai ales după referendumul de ieri, capătă conotații politice, geopolitice naționale, regionale și chiar internaționale. Toată presa internațională și-a ațintit privirile spre referendumul pentru independență organizat în Catalonia, marcat de ciocniri violente ale manifestanților cu poliția locală.

Unul dintre cele mai importante cotidiane din Spania, El Pais, titrează: „A fost o înfrângere pentru noi toți”.

„Guvernul națiunii, pe de o parte, și cel al Cataloniei (Generalitat) pe de altă parte, s-au grăbit ieri să cânte victoria după ziua rușinoasă pe care cetățenii Cataloniei au fost forțați să o trăiască din cauza aroganței xenofobe, în alianță cu forțele anti-sistem, pe care Carles Puigdemont o reprezintă și incapacitatea absolută a lui Mariano Rajoy de a gestiona această criză încă de la începuturile sale.

Dar, departe de a fi câștigat pe oricare dintre cei care, din nefericire, îi putem numi deja două părți în conflict, ieri a fost o înfrângere pentru țara noastră, pentru interesele și drepturile tuturor spaniolilor, indiferent că este din Catalonia sau orice alt loc din Spania, pentru soarta democrației noastre și pentru stabilitatea și viitorul sistemului de coexistență, pentru care s-a luptat mai bine de 40 de ani.

Principalii vinovați sunt președintele Cataloniei și președintele Parlamentului de la Madrid

E clar că suntem la distanțe egale cu privire la responsabilitățile care au cauzat această distrugere monumentală, ieri, în democrația noastră, care va lua ani buni pentru recuperare. Principalii vinovați sunt președintele Cataloniei și președintele Parlamentului, care, cu  mult timp în urmă, au pus în mișcare un proces de confruntare între Catalonia și restul Spaniei. Departe de a se comporta ca lideri ai tuturor cetățenilor țării, aceștia s-au supus unor nerușinări inexplicabile, care prezintă semne ale unei dezbinări sectariene fără precedent. Și-au manifestat disprețul față de Constituție, Statutul Cataloniei, reprezentanții lor aleși și spiritul și litera Codului Penal. Dar nici crimele sale flagrante sau balivernele monumentale nu pot justifica lipsa de acțiune și inepția președintelui Rajoy, apatia politică, eșecul lui repetat de a apărea în fața opiniei publice”.

10TV


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button