MAGAZIN

Emmanuel Macron, noul PREȘEDINTE al Franței

Distribuiți acest articol!

Emmanuel Macron a obtinut victoria in alegerile prezidentiale, in noaptea de duminica spre luni, cu un procentaj de  66,06%, in fata lui Marine Le Pen (33,94%), potrivit Ministerului de Interne al Franței, dupa numararea a 99,9% din buletinele de vot.

Născut pe data de 21 decembrie 1977, Emmanuel Macron  devine cel mai tânăr președinte din istoria statului francez. Acesta a urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre şi are un masterat în afaceri publice la Institut d’Etudes Politiques de Paris.

În urma anunțării rezultatului, noul președinte a declarat:„Voi apăra Franța, interesele ei vitale, imaginea ei, mesajul pe care îl reprezintă. Îmi iau acest angajament în fața voastră. Voi apăra Europa, destinul comun al popoarelor de pe continentul nostru. În joc e civilizația noastră. Să iubim Franța începând din această seară! Pentru cei cinci ani care vin, vreau să mă pun în slujba ei cu umilință, devotament și hotărâre. Trăiască Republica, trăiască Franța!”

Candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen, cea cu care a fost în luptă directă pentru fotoliul de președinte, și-a recunoscut înfrîngerea, transmițîndui telefonic un mesaj de felicitare adversarului său de centru, pro-european, fixânduși un nou obiectiv – reformarea propriului partid și câștigarea alegerilor legislative din iunie.

Preşedintele ales,  a mers apoi la Luvru, unde îl aşteptau mii de susţinători. Acolo, Emmanuel Macron şi-a făcut intrarea pe Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.

„Vă mulţumesc pentru că sunteţi aici, că aţi fost alături de mine, că aţi luptat plini de curaj, în atât de multe luni, pentru că în seara asta aţi câştigat. Franţa a câştigat!”, a mai spus Emmanuel Macron, aclamat de miile de susținători.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button