ActualitățiBasarabia

Euronews. Noul Guvern al R. Moldova are o veche problemă: regiunea transnistreană

Distribuiți acest articol!

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Natalia Gavrilița, ar urma să conducă noul Guvern de la Chișinău, care, cel mai probabil, va fi învestit în funcție joi, 29 iulie, scrie publicația Adevărul, care face trimitere la surse din cadrul PAS.

Noul Guvern al R. Moldova are o veche problemă: regiunea transnistreană”, notează Euronews.

Maia Sandu a câștigat atât președinția Republicii Moldova în noiembrie, cât și majoritatea în Parlamentul de la Chișinău în iulie, cu promisiunea de a-și reorienta țara spre Europa și de a lupta împotriva corupției. O problemă care nu a apărut prea mult în programul Maiei Sandu și nici în manifestul fostului său partid (PAS) a fost regiunea transnistreană, se arată într-un articol Euronews. 

Potrivit Euronews, „problemele din regiunea transnistreană ar putea apărea ca prima provocare majoră a noului președinte. Cu siguranță se află pe radarul Moscovei, care își linge rănile după ce a pierdut un aliat la Chișinău în fostul președinte Igor Dodon și coaliția sa de partide comuniste și socialiste din parlament”. 

La doar o zi după alegerile parlamentare anticipate de la Chișinău, la 12 iulie, Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, a declarat că „Rusia așteaptă să vadă cum Maia Sandu va aborda regiunea transnistreană, unde Rusia are 2.000 de soldați”.

„Dacă acest guvern se întoarce de la Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință”, a spus el. Sandu a avut grijă să nu supere Moscova în timpul campaniei sale electorale, fapt remarcat de Kremlin, dar Kalașnikov a spus că Rusia este îngrijorată de „pro-europenismul” ei și că va căuta să „fuzioneze” regiunea transnistreană – sau chiar Moldova – în România.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button