Actualități

EXCLUSIV – Miza lui Usatîi: Peste 50 de milioane de dolari și o guvernare cu PAS. Casa de 35 de milioane de dolari e sub sechestru la Moscova

Distribuiți acest articol!

Renato Usatîi este cunoscut opiniei publice ca un gangster aflat în legătură cu lumea criminală rusă la cel mai înalt nivel. Mustață s-a întins mai mult decât i-a fost permis și a deranjat persoane influente din fruntea statului rus, după ce a făcut afirmații într-o convorbire telefonică înregistrată, cum că Vladimir Putin i-a șpagă de la cei care conduc Căile Ferate din Rusia. ”De acolo mănâncă șeful cel mare de la Kremlin”, a spus Usatîi, informații care apar în documentarul ”Asasin în lege”.

Erorile sale și faptul că a furat bani din Federația Rusă au fost văzute ca o trădare din partea oficialilor ruși, care îl utilizează ca unealtă politică în Republica Moldova. În momentul când a devenit nefolositor, serviciile secrete ruse au ordonat arestarea sa în lipsă și au pus sechestru pe toate bunurile și afacerile sale de pe teritoriul Federației Ruse.

Printre aceste bunuri se numără și un palat în valoare de 35 de milioane de dolari. Palatul lui Usatîi este pus la păstrare și îl poate recupera doar dacă ajunge din nou la putere alături de Maia Sandu și PAS, după 11 iulie. Rusia dorește să controleze din nou Republica Moldova în totalitate sau măcar o parte, Renato având sarcini clare să intre la guvernare cu PAS și să obțină controlul asupra Ministerului Afacerilor Interne. Problematice nu sunt escrocheriile lui Usatîi în Rusia ci faptul că încearcă să transforme Republica Moldova într-un stat controlat de mafie. Conexiunile sale cu mafia rusă sunt foarte puternice.

Să nu uităm că Dodon era un angajat al aceste grupări criminale conduse de Plahotniuc și Usatîi, fiind plătit cu kuliocul!

Renato Usatîi este căutat în Federația Rusă pentru că ar fi furat sume importante de bani de la Căile Ferate ale Rusiei și mai grav ar fi spălat miliarde de dolari prin băncile moldovenești cu ajutorul lui Vladimir Plahotniuc, acesta din urmă încercând să îl asasineze la un moment dat.

Renato Usatîi a trăit în Rusia într-una din casele luxoase luate de la Gorbuntsov, situată între satul Dmitrovskaya și Nikolina Gora. Palatul este cel care apare și în imaginile prezentate de Renato Usatîi pe rețeaua de socializare Facebook.

Renato Usatîi este acuzat de departamentul de anchetă al Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusă că a participat la o schemă criminală de nivel internațional. Potrivit consiliului de administrație, Usatîi este implicat în retragerea a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile moldovenești.

După cum rezultă dintr-un scurt discurs al unui reprezentant al Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, șeful orașului Bălți din Moldova nu se prezintă la interogatorii, nu locuiește la locul înregistrării la Moscova, iar ancheta nu a reușit să stabilească locul de reședință efectiv. În acest sens, a concluzionat anchetatorul, Renato Usatîi a fost trecut pe lista de căutări federale pe 22 iunie, iar pe lista de căutări internaționale pe 9 iulie. În același timp, anchetatorii ruși afirmă că politicianul moldovean este un membru activ al comunității criminale internaționale.

Potrivit anchetei, aceasta era condusă de un cunoscut de lungă durată și partener de afaceri al lui Renato Usatîi – Vladimir Plahotniuc , care pentru o lungă perioadă de timp a fost considerat președintele umbra al Moldovei.

Alături de Usatîi, în grupul criminal internațional au făcut parte oameni grei din anturajul Kremlinului

Procurorii ruși îl consideră pe Renato Usatii un membru al unui sindicat internațional criminal, care a retras din Rusia mai mult de 20 de miliarde de dolari cu ajutorul tranzacțiilor ilegale în valută în mai mulți ani. În banca American Bank of New York, au fost pompate sume uriașe sub pretextul vânzării de valută străină companiilor rusești.

Apoi, banii au fost spălați în Moldova, conform deciziilor falsificate ale instanțelor locale. Utilizarea deciziilor instanțelor moldovenești, care a făcut posibilă transferarea unor sume uriașe de bani din conturile companiilor rusești către jurisdicții străine într-un timp scurt, a devenit o trăsătură distinctivă a acestei scheme penale. Apoi banii deja „spălați” s-au dus în conturile organizatorilor și participanților activi la schema criminală, inclusiv Renato Usatîi.

După cum a menționat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne din Federația Rusă, Irina Volk, din anchetă, acuzatul fiind Renato Usatîi și alții, materialele referitoare la cinci cetățeni ai Rusiei și Moldovei au fost mutate într-o procedură separată. Aceștia sunt acuzați de retragerea a peste 100 de miliarde de ruble, iar acțiunile făptașilor sunt calificate drept participare la o comunitate criminală (partea 2 a articolului 210 din Codul penal) și săvârșirea de tranzacții valutare ilegale (articolul 193.1 din Codul penal). 

Doamna Volk nu i-a numit pe inculpați, dar potrivit informațiilor lui Kommersant.ru, vorbim despre coproprietarul băncii moldovenești Victoria Korkin, Alexander Korkin, care a folosit documentele în numele lui Alexander Kuznetsov și un cunoscut personal al fostului președinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko, care i l-a prezentat pe Vladimir Plahotniuc. De asemenea, printre acuzați sunt avocații Lev Pakhomov și Alexei Sobolev, care a lucrat anterior în consiliul de administrație al Universității de Stat din St. Petersburg din Economie împreună cu șeful Gazprom, Alexei Miler; și angajații băncii Lilia Sharipova și Zoya Yusupova. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button