ActualitățiExterneRomânia

EXCLUSIV // Vești de la Bruxelles: Iohannis – viitorul Președinte al Consiliului European

Distribuiți acest articol!

Numele președintelui Klaus Iohannis este luat în calcul la Bruxelles pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, suțin mai multe surse politice consultate în ultimele zile. Potrivit acestora, nu este clar dacă președintele Iohannis este interesat de această poziție, însă în mod cert se bucură de susținerea oficialilor europeni care au și început să pregătească terenul acceptării președintelui Iohannis pentru poziția de președinte al Consiliului.

Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate.

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani și jumătate, cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat. Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014.

Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului merge la una din țările central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci o cutumă pentru a menține un echilibru în interiorul UE.

Există o serie de alte indicii care arată o creștere a interesului pentru profilul președintelui Iohannis. La ultima vizită la Bruxelles efectuată la sfârșitul lunii ianuarie, șeful de la Cotroceni s-a întâlnit cu membrii Colegiului Comisarilor. Lucru care se întâmplă destul de rar ca un șef de stat sau de guvern să aibaă discuții cu aceștia.

Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare. Și fostul președinte Traian Basescu a fost în 2014 o variantă discutată la Bruxelles pentru sșefia Consiliului European, dar în cele din urmă a fost ales Donald Tusk.

România ar urma să preia din ianuarie 2019 președinția UE, un alt posibil atu în favoarea candidaturii lui Iohannis la șefia Consiliului European.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button