MAGAZIN

Exercițiile militare ale Rusiei în Belarus, pregătite pentru următoarea cucerire a lui Putin

Distribuiți acest articol!

Există mai multe îngrijorări că exercițiile militare la scară largă plănuite de Rusia cu vecinul său, Belarus, ar putea fi o acoperire la ceva foarte sinistru – o altă Crimeea.

Președintele rus ar putea utiliza exercițiile militare ca un fel de cal Troian sau pretext pentru anexarea Belarusului, o fostă republică sovietică. Putin a avut o relație destul de ironică în ultima vreme cu președintele Belarusului, mai ales după ce Rusia a anexat teritoriul ucrainean Crimeea.

”Rusia consideră că exercițiile militare, la care participă 13000 de soldați, sunt destul de modeste, dar totul, se pare, indică că s-ar putea produce unul dintre cele mai mari exerciții militare din istoria post-sovietică”, a spus Leon Aron, directorul Departamentului de studii ruse la American Enterprise Institute, un think tank de la Washington.

Conform spuselor lui Aron, aceste genuri de exerciții au precedat invazia Rusiei și conflictul ulteriori cu Georgia, o fostă republică sovietică care, înainte de război, se apropiase de Washington. Același lucru s-a produs și în cazul Ucrainei.

Rusia insistă pe faptul că forțele militare comune din Belarus, desfășurate sub denumirea de ”Zapad – 2017”, programate pentru perioada 14-20 septembrie, vor include 12700 de soldați, în scopul ”testării coordonării militare”. New York Times a scris luna trecută că întregul exercițiu ar putea implica până la 100.000 de oameni, inclusiv ”personal de securitate și oficiali civili”.

”Îndemnăm Rusia să ofere mai multe informații privind exercițiile și operațiunile sale desfășurate în apropiere de NATO, pentru a dezvălui intențiile sale și a minimiza neînțelegerile”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Johnny Michael.

Totuși, Estonia și ceilalți vecini ai săi din NATO se îngrijorează că aceste exerciții militare ar putea avea o agendă ascunsă.

Belarus și Federația Rusă au intrat într-o ”Uniune” formală în 1999, pentru a promova comerțul și alte politici, însă scopul creării unei monede unice nu a fost realizat. Unii experți consideră că Putin ar putea să folosească acest acord pentru a-și acoperi, în limita legalității, anexarea Belarusului.

Mai mult de-atât, Aron că poporul rus nu este ”teribil îngrijorat în privința Belarusului”, așa cum a fost în privința Ucrainei, care, potrivit rușilor, este văzut ca o parte a moștenirii ruse de-a lungul secolelor. Acesta a adăugat că sondajele din Belarus indică faptul că majoritatea aprobă anexarea peninsulei Crimeea și rămân pro-ruși.

În același timp, există o probabilitate ca ofițerii din Belarus să participe alături de Rusia la un conflict militar. Unii dintre aceștia au fost antrenați în școli militare ruse, fiind plătiți mai puțin în Belarus.

”Una dintre probleme este faptul că ofițerii din Belarus cred, în cazul unei uniuni cu Belarus, nu doar că vor fi plătiți mai mult, ci și vor face parte din armata unei puteri militare”, a spus Aron.

Traducere și adaptare: Balanuța Nicolae, 10TV

Sursa: cnbc.com


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button