MAGAZIN

EXPERT// Rușii nu aveau cum să găsească molia orientală în fructele din R. Moldova

Distribuiți acest articol!

Depistarea moliei orientale în loturile de fructe moldovenești, întoarse din Federația Rusă în ultimele luni, ar fi un motiv inventat. 

Vasile Voineac, șef de laborator la Institutul de Generică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din R. Moldova, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că vara există posibilitatea ca această insectă să nimerească printre fructe, dar toamna și iarna acest lucru este exclus, mai ales după ce fructele stau câteva luni în frigidere, temperaturi la care insectele respective nu rezistă.

Insectele dispar de pe fructe din luna septembrie, adaugă specialistul: „Larve vii în condiții de frigider nu pot fi”.

Amintim că, la începutul acestei luni, Rusia a întors în R. Moldova aproape 20 de tone de mere pe motiv de necorespundere a informaţiilor din actele de însoţire cu cele de pe etichete. Anterior, cei de la „Rosselhoznadzor” invocau prezența moliei orientale în fructe. Pe parcursul anului trecut, Federația Rusă a interzis aproape 200 de tone de mere şi prune provenite din R. Moldova.

Totuși, potrivit datelor prezentate de șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, 90% din merele autohtone au ajuns în anul trecut anume pe piața Federației Ruse.

Potrivit lui Gaberi, acum au loc negocieri cu India, stat care ar putea absorbi toată producția de mere din R. Moldova.

În total, pe parcursul anului 2017, R. Moldova a exportat mărfuri de origine vegetală în 80 de state ale lumii, printre care 52 de mii de tone de prune, nouă mii de tone de prune uscate, 1 800 de tone de nuci în coajă, 80 de mii de tone de strugurii proaspeți moldovenești, care au ajuns mai ales în România, Cehia și statele baltice etc.

 

Sursa: ziarulnational.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button