ActualitățiBasarabia

Experții spun că ANRE se face vinovat de prețul carburanților. Petroliștii au format un cartel

Distribuiți acest articol!

Criza de pe piața de carburanți din Moldova ar fi creată artificial de către petroliști. O spune Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, potrivit căreia, operatorii au introdus în țară cantități suficiente de motorină și refuză să o comercializeze la pompă. Între timp, astăzi, la unele stații PECO nu era disponibilă motorina, fapt ce i-a indignat pe unii șoferi. Aceștia spun că acțiunile petroliștilor ar fi niște înțelegeri de cartel.

De la primele ore ale dimineții, mai multe stații PECO din Capitală au încetat să mai vândă motorină, astfel că pe panouri a apărut cifra zero. Am încercat să aflăm din ce cauză motorina nu este disponibilă pentru șoferi, însă responsabilii au refuzat categoric să ne ofere mai multe detalii.

Șoferii sunt convinși că la mijloc ar sta înțelegerile de cartel dintre petroliști.

Totodată, conducătorii auto sunt revoltați de faptul că prețurile cresc, iar salariile rămân la fel.

Într-un comunicat de presă, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică precizează că nu există o insificiență de carburanți pe piața petrolieră. Potrivit lor, de la începutul acestei luni, pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin Portul Internațional Giurgiulești, au fost introduse 11,6 mii tone de benzină și 32 mii tone de motorină.

„Agenția constată, din datele statistice oficiale, că în ultimele zile, unii operatori au introdus pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești cantități semnificative de motorină, dar refuză să vândă acest tip de produs la stațiile de alimentare. Situația creată ține exclusiv de responsabilitatea acestora, instituțiile statului urmând să analizeze și să constate cauzele fenomenului respectiv, cu toate consecințele de rigoare”.

Pe de altă parte, experții economici dau vina pe noua metodologie de calcul stabilită de ANRE care ar provoca turbulențe pe piața de carburanți din țara noastră. Săptămâna trecută, stațiile de alimentare afișau prețuri diferite la panou chiar dacă făceau parte din aceeași rețea de benzinării. Expertul economic Veceslav Ioniță este de părere că noua metodologie nu face decât să permită instaurarea monopolului pe piața petrolieră. De partea cealaltă, ANRE condamnă orice tentativă de exercitare a unor presiuni asupra deciziilor Agenției aprobate anterior.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button