MAGAZIN

EXTRAORDINAR! România face UNIRE prin “lumină”

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova trece uşor-uşor la contorul românesc. După ce, timp de 27 de ani după Revoluţie, relaţiile energetice cu „fraţii“ de peste Prut au fost aproape nule, brusc, în ultimele luni, acestea au început să se consolideze.

Moldelectrica, compania de transport de energie electrică a R. Moldova, a primit o finanţare-împrumut de 270 de milioane de euro de la două instituţii internaţionale, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, bani care vor fi utilizaţi pentru a realiza, în cinci ani, interconectarea permanentă cu România şi, implicit, cu Uniunea Europeană.  Moldelectrica va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Chişinău şi Vulcăneşti – localitate în sudul Republicii Moldova situată la circa 35 kilometri de graniţa cu România.

În acest context, conform capital.ro, Toma Petcu, ministrul Energiei din România, a precizat că interconectarea asincronă a reţelelei electrice din Moldova şi România reprezintă un pas important în direcţia integrării în piaţa europeană unică de energie electrică“.

Prestigiosul portal economic de peste Prut precizează că, practic, peste cinci ani, România va avea sarcina, în mare parte, de a „aprinde becul“ în R. Moldova, lucru pe deplin realizabil întrucât România are exces de capacitate, fiind, de patru ani de zile, exportator net de energie.

Totodată, și în domeniul gazelor, se fac paşi rapizi pentru conectarea României cu R. Moldova. Încă din 2014 există gazoductul Iaşi-Ungheni care subtraversează Prutul.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button