MAGAZIN

A fost votată legea integrității

Distribuiți acest articol!

Joi, 25 mai, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul Legii integrității, care prevede implementarea unui sistem operațional pentru transparența și verificarea averii și intereselor funcționarilor publici.

Legea prevede sancţionarea agenţilor publici pentru manifestări de corupţie, pe de o parte, şi a conducătorilor entităţilor publice pentru lipsa de integritate. Proiectul vine să promoveze toleranţa zero faţă de corupţie. „Favoritismul” va fi inclus pe lista faptelor de comportament corupţional şi urmează să fie stabilite sancţiuni contravenţionale în acest sens. Persoana care a suferit un prejudiciu rezultat dintr-un act de corupţie sau asimilat corupţiei este în drept să ceară despăgubiri din partea entităţii publice al cărei agent a comis actul de corupţie. În același timp, documentul enumeră obligațiile șefilor de instituții.

Proiectul de lege a fost înregistrat de către deputații Sergiu Sîrbu, Anatolie Zagorodnîi, Corneliu Padnevici, Nae-Simion Pleşca, Roman Boțan și Ion Casian. Potrivit lor, proiectul de lege are drept scop cultivarea integrității publice și a climatului de toleranță zero la corupție în cadrul entităților publice.

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button