ActualitățiIMPORTANTERomânia

VIDEO // S-a realizat visul lui Dodon. Moldovenii s-au UNIT prin frăția semnată la Iași

Distribuiți acest articol!

În Ceasul Marelui Centenar, capitala istorică a Moldovei și-a pus iscălitura pe Declarația de Unire a Republicii Moldovei cu României. Consilierii locali din Iași, au adoptat Declarația de Unire cu Republica Moldova.

În numele locuitorilor judeţului Iaşi, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele pot singure să-şi hotărască soarta lor de zi cu zi înainte şi pentru totdeauna, judeţul Iaşi îşi declară susţinerea pentru unirea României cu Republica Moldova

Facem această unire acum, în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voi lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi pentru că fiii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor, de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut.

Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu că ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu vor mai fi graniţe pe Prut iar oamenii dintre Nistru şI Tisa vor munci împreună la realizarea şi mulţumirea comună, alturi de celelalte popoare ale Europei civilizate.

Prin prezenta declaraţie de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri romani de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018 şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc“, se arată în actul semnat de aleşii judeţului”, se arată în Declarația adoptată de consilierii județeni din Iași.

 

 

Pe ordinea de zi a ședinței Conisliului Județean Iași au figurat câteva proiecte de hotărâre privind încheierea unor acorduri de parteneriat cu unele raioane din Republica Moldova. Este vorba despre raioanele Ştefan Vodă, Edineţ, Glodeni, Rîșcani, Basarabeasca, Briceni, Causeni, Criuleni, Floreşti şi Donduseni.

Din 23 ianuarie,  peste 150 de localități și 3 raioane din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire cu România.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button