ActualitățiBasarabia

EXCLUSIV: Furturile lui ȘOR de la Ivancea, Orhei: 2 baze de odihnă și 30 de hectare de pădure

Distribuiți acest articol!

Ilan Șor a pus mâna în 2005 pe două stațiuni turistice din codrii Orheiului, lăsate în paragină special ca să poată fi vândute la preț de nimic și incluse în schemele imobiliare pornite de tatăl său, Miron Șor, cu complicitatea funcționarilor corupți. De fapt, Șor deja a pus mâna pe terenurile fostelor baze de odhină din Ivancea, cunoscute în întregul URSS – Ozeornaia și Lesnoi.

Ilan Șor cu tatăl său, Miron Șor

Aceste terenuri au ținut de sindicatele unionale, însă nu au fost înregistrate la cadastru decât în anul 2005. O hotărâre de guvern din anul 2004 obliga toate autoritățile publice locale să facă inventarierea bunurilor imobile, inclusiv să le înregistreze și pe cele fără stăpân.

Cu încălcarea acestei hotărâri, peste 2 hectare de teren pe care s-au aflat bazele de odihnă au fost înscrise la terenuri forestiere și schimbate pe alte terenuri private. Totul s-a făcut prin cârdășie cu responsabili de la Moldsilva și de la Primăria Ivancea. Aceștia se înțeleseseră cu tatăl lui Șor, să-i dea terenurile respective pe bani puțini.

Raportul de audit al Curții de Conturi

  1. Statul trebuie să se adreseze Curții Constituționale pentru anularea HG nr.340 din 23.03.2005
  2. Să fie trași la răspundere penală toți cei implicați în schema infracțională împreună cu Ilan Șor și Serafim Urechianu președintele Curții de Conturi care a ascuns fapta
  3. Să fie impus persoanelor implicate să returneze statului prejudiciul material în urma distrugerii bunurilor imobile și venitul ratat, deoarece aceste baze de odihnă nu au fost exploatate

„Prin HG nr.340 din 23.03.2005 a fost permis schimbul a 2,2 ha de terenuri din fondul forestier din gestiunea ÎSS Orhei (com. Ivancea) pe 3,0 ha de terenuri proprietate privată a S.R.L. „Nizov-Com”, procurate în baza contractului de vînzare cumpărare, încheiat între ultimul și primăria com.

Puţintei (raionul Orhei), la prețul de 6,5 mii lei. Auditul atestă că terenul cu suprafața de 3,0 hectare, care se afla în proprietatea privată a agentului economic, este situat la distanța de cca 40 km de mun. Orhei, fără căi de acces (4 km drum de țară de la traseul Orhei – Călărași), făcînd parte din terenuri neproductive acoperite parțial cu vegetație forestieră, cu rîpi și alunecări de teren, nefiind gestionat în scopuri agricole (situație descrisă la momentul auditului). În schimb, S.R.L. „Nizov-Com” a devenit proprietara a 2 terenuri cu suprafața de 1,64 ha și de 0,43 ha acoperite cu pădure (în extravilanul s. Ivancea), amplasate la 2 km de traseul național Chișinău – Bălți, spre Complexul muzeal „Orheiul Vechi”.

Ulterior, conform contractului din 10.06.2005, S.R.L. „Nizov-Com” a comercializat terenurile din fondul forestier, obținute în urma schimbului inegal, unui alt agent economic, prețul contractual constituind 109,0 mii lei. De menționat că, în conformitate cu datele din Registrul bunurilor imobile, proprietarul actual al terenurilor din fondul forestier, în baza a 2 contracte de ipotecă încheiate cu o instituție financiară, a grevat drepturile patrimoniale pentru ambele
terenuri, suma constituind 1,8 mil.lei.

O situație similară s-a constatat și în alt caz de schimb al terenurilor în baza Hotărîrii de Guvern indicate mai sus. Astfel, ÎSS Orhei i-au fost transmise 4,0 ha de terenuri proprietate privată a S.R.L. „Meșterul” (situate în extravilanul com. Puțintei), procurate la un preț de 8,7 mii lei. În schimb, agentului economic i-au fost transmise 3,0 ha de terenuri din fondul forestier, situate în extravilanul satului Ivancea (raionul Orhei).

Starea terenului transmis din proprietatea privată către întreprinderea silvică este identică cazului expus anterior, fiind în stare de degradare, în timp ce terenul din fondul forestier este amplasat pe un relief neted, la 5 km de or. Orhei și la 30 m de traseul național Chișinău – Bălți. De menționat că S.R.L. „Meșterul” a negociat vînzarea terenului primit din fondul forestier unei persoane fizice la prețul de cca 214,0 mii euro, însă, pînă la momentul auditului, contractul de vînzare-cumpărare nu era perfectat.”, se arată în Raportul de audit al Curții de Conturi.

RO 1649 H63 2013 Moldsilva by Baclava Sorin-Mihai on Scribd

HOTĂRÎREA nr.63 din 13 decembrie 2013 privind Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către Agenția „Moldsilva” și întreprinderile din subordine pe anii 2011-2012 ne arată că în baza sintezei iregularităților și indisciplinei financiare atestate în activitatea Agenției „Moldsilva” și a întreprinderilor din subordine privind gestionarea patrimoniului public (2011-2012) și reieșind din constatările Raportului de audit, se menționează următoarele:

RO_1596_H63_2013_Moldsilva by Baclava Sorin-Mihai on Scribd

În martie 2005, întreprinderea de stat pentru silvicultură Orhei făcea schimb cu societatea privată Nizov-Com. Astfel, întreprinderea pentru silvicultură Orhei schimba 2,2 hectare pe trei hectare de teren privat. Ilegal, pentru că silvicultura Orhei nu avea dreptul asupra acestor terenuri pe care se află construcțiile fostelor baze turistice. De exemplu bazele de odihnă din satul Condrița figurează ca terenuri de construcții, dar la Orhei ca fond forestier, chiar dacă acolo se află clădirile fostelor stațiuni de odihnă Ozeornaia și Lesnoi.

Aceste terenuri, acum sunt înregistrate pe societatea Klassika Asigurări care își are sediul pe Tighina 12, Chișinău, exact în aceeași clădire cu Partidul Șor. Ele au mers de pe o firmă pe alta, toate înregistrate pe aceeași adresă juridică – Tighina 12.

Baza de odihnă Lesnoi, extras Cadastru by FreePress on Scribd

Baza turistică Aziornoe, extras Cadastru by FreePress on Scribd

Familia Șor a pus mâna pe aceste terenuri la un preț de 109 mii de lei, în timp ce valoarea lor e 1,8 milioane, adică de 16 ori mai mare. Plus la toate schimbul nu e unul cinstit pentru că bunurile luate de Șor sunt poziționate la doi kilomteri de traseul Chișinău-Bălți și foarte aproape de Complexul Orheiul Vechi. Celelalte trei hectare erau net inferioare, Nizov-Com le cumpărase cu 6500 de lei.

Schema e una clasică, terenurile luate pe bani de nimic, au fost gajate pe credite de milioane de lei. În acest moment, pe acestea este pus sechestru. Șor a folosit aceeași metodă și cu alte bunuri imobile pe care și le-au revenidcat ilegal sindicatele, iar apoi le-a vândut devalorizat lui Șor care a luat credite de 10-20 de ori mai scumpe, de exemplu, cazul hotelului Cosmos din Chișinău.

Șor mai arendează la Ivancea 30 de hectare de pădure prin SRL-ul D.F.I care își are sediul juridic pe adresa Partidului Șor. Constractul e valabil până în anul 2057. Iată de ce Ilan Șor are nevoie de Orhei, ca să își facă acolo un monopol imobiliar de milioane de euro chiar în sânul codrilor, cu ajutorul autorităților locale.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button