MAGAZIN

Gândurile unei moldovence din Italia la intrarea în anul 2018: “Mai aveți o zi”

Distribuiți acest articol!

A mai rămas o zi și vom păși în Anul Centenarului Unirii. Din istorie putem observa că puținul timp rămas la dispoziție până la sfârșit de an nu a oprit nicidecum omenirea de a lua decizii epocale. Bunăoară ungurii au reușit să declare război Germaniei naziste chiar în ultima zi a anului 1944, iar Președintele SUA, Harry Truman declară oficial sfârșitul celui de–al Doilea Război Mondial în 1946.

La 31 decembrie 1970 se destramă grupul muzical englez Beatles. La 31 decembrie 1989 Președintele Ion Iliescu declară abolirea pedepsei cu moartea pe teritoriul României, îndată după asasinarea Ceaușeștilor în ziua de Crăciun. La 31 decembrie 1991 Uniunea Sovietică este dizolvată în mod oficial, iar în 1992 Cehoslovacia se destramă în Republica Cehă și Slovacia.
La 31 decembrie 1999 Președintele Federației Ruse, Boris Elțin, a demisionat, numindu-l pe Vladimir Putin președinte interimar.

Ma întreb ce am putea realiza în ultima zi a anului 2017, imaginându-mi un eventual scenariu cu politicienii noștri căzuți pradă panicii din motivul că anul Centenarului Unirii ne poate găsi cumva dezbinați. Să ne imaginăm cu toții cum aceștea declarâ mâine 31 decembrie 2017 răspicat și ferm omenirii întregi Reîntregirea Țării. Îmi veți spune că anul acesta 31 decembrie este o duminică, o zi de odihnă cu parlamentele în cauză închise, apropo, 2017 este anul care a început și s-a sfârșit cu o zi de duminică. Mulți dintre Dumneavoastră veți petrece această ultimă zi de an la bucătărie, pregătind masa de Revelion, îndeletnicire potrivită și clasei noastre politice obeze.

Adică dacă accidental politicienii noștri ar fi declarat Reunirea la 31 decembrie nu ar fi fost un fenomen unic și injustificat. Îmi permit însă să-mi exprim toată siguranța că acest lucru nu se va întâmpla din simplul motiv că avem o clasă politică coruptă, departe de simțiri sublime care s-au topit pe undeva prin grăsimile ei viscerale. Bine, nu e nimic nou,sacralitatea treucii statalității moldoveniste pentru haita de lupi flămânzi ai lui Plahotniuc și reformele psd-iste în justiție cu adevărat diabolice din România, sufocă idealul național. Această penibilă realitate nu ne diminuiește însă elanul unionist. Doar că, riscăm să apărem ca niște pioși și ambițioși sfătuitori la umbra eroilor neamului care au înfăptuit Marea Unire, vorba scriitoarei Silvana Baroni, autoarea aforismului “All’ombra degli eroi: suggeritori pavidi e ambiziosi”.

Să-mi fie iertată lipsa de entuziasm și celelalte ingrediente ale unei atmosfere sărbătorești în prag de an nou. Nu e exclusă însă speranța că anul 2018, care pare să fie mai mobilizator începând și terminând cu o zi de luni se va realiza marele vis al națiunii românești. Una din condițiile primordiale este ca îndată după sărbători să trecem la o dietă națională, să ne debarasăm de ipocrizia crasă a clasei politice, de așa zișii apostoli ai miliardelor furate ce se acoperă cu sacralitatea unei suveranități și independențe inexistente a statalității moldovenești, să nu le mai dăm votul penalilor, să ne dezicem de necurați. Mai aveți o zi voi, cei căzuți în capcana lor, vă invit să reflectați. Cam astea sunt gândurile mele la sfârșit de an la care adaug o îmbrățișare frățească pentru toți cei care luptă pentru demnitate de Neam și Țară, pentru cele cu adevărat sfinte, printre care (repetitivi vom fi până în ziua realizării) unitatea neamului românesc. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Autor: Tatiana Ciobanu
Sursa: Facebook/ Tatiana Ciobanu


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button