MAGAZIN

Gazoductul Iași-Ungheni declarat utilitate publică de interes național

Distribuiți acest articol!

Ieri, 25 iunie în cadrul ședinței Parlamentului a  fost votat un proiect de lege, potrivit căruia gazoductul Ungheni-Chișinău au fost declarate utilitate publică de interes național atât în România cât și în Republica Moldova. Potrivit proiectului semnat, guvernul va lua în numele statului măsurile necesare pentru exproprierea bunurilor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes național. Aceasta înseamnă că statul va cumpăra de la proprietari terenurile pe unde va trece gazoductul. Costul acestora se estimează la 600 de mii de euro.

Octavian Calmâc și-a exprimat speranța că lucrările de proiectare, efectuate de o companie din România, vor lua sfârșit în luna iulie. După prezentarea proiectului tehnic va avea loc licitația de selectare a companiei care va executa lucrările. Construcția va începe anul viitor, iar la începutul anului 2019 gazoductul ar urma să fie dat în exploatare, transmite IPN
Tot ieri în presa din România s-a scris despre aprobarea unui proiect de Hotărâre de Guvern al României în care se menționează că proiectul este socotit „de importanţă naţională” de autorităţile de la Bucureşti, şi, odată realizat, ar permite moldovenilor de peste Prut să consume din gazul care se va extrage din Marea Neagră.

România a inaugurat încă din vara anului 2014 interconectorul Iaşi – Ungheni, cu o capacitate de tranzit maximă de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Exporturile sunt însă insignifiante, iar anul trecut au fost chiar aproape de zero – valoric, s-au ridicat la doar 226.000 de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică de la Bucureşti. Motivele, spun specialiştii, ţin atât de dificultăţile de ordin tehnic, cât şi de faptul că moldovenii nu au finalizat infrastructura dintre granița cu România şi capitala Chişinău, iar puţinul gaz românesc importat a fost consumat doar în localităţile de la graniţă.

Amintim că Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare a menționat că acordă 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova. Costul total al lucrărilor este de 93 de milioane de euro, iar diferența ar putea fi acoperită de un credit BEI și de co-finanțarea din partea UE.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button