10TVActualități

Germania va întrerupe gazele venite prin Nord Stream 2, dacă Rusia abuzează de gazoduct

Distribuiți acest articol!

Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condiţiile acordului sau îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei, a declarat, candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la cancelarie, Armin Laschet.

Gazoductul este o sursă de tensiune cu administraţia americană, care susţine că acesta conferă prea multă greutate preşedintelui rus Vladimir Putin, crescând o dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla.

Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat 95% din şantier pentru a transporta gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică, astfel ocolind Ucraina şi privând Kievul de importante taxe de tranzit.

Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă, că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat.

Și dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, “putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”, a declarat acesta.

Ministrul finanţelor, Olaf Scholz, candidat la cancelarie din partea Partidului Social Democrat (SPD, de centru-stânga), a adoptat aceeaşi poziţie declarând: “Tot ce impietează asupra tranzitului de gaze şi securităţii Ucrainei are consecinţe asupra transportului potenţial prin gazoductul terminat”.

Dar Annalena Baerbock, candidata Verzilor ecologişti, şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.

“Imaginaţi-vă o iarnă în Europa”, a declarat ea. “Nu vom putea spune «acum nu mai avem gaze». Dl. Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, în calitate de europeni”, a atenţionat reprezentanta.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că şantierul Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rusesc care ameninţă securitatea Ucrainei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button