ActualitățiExterne

Harta Emisiilor de Carbon la nivelul UE

Distribuiți acest articol!

Emisiile de carbon în UE

În contextul retragerii SUA din Acordul de la Paris, Environmental Research Letters a publicat o cercetare despre emisiile de carbon la nivelul Uniunii Europene. Din acest studiu putem vedea în ce masura polueaza fiecare stat al UE, chiar fiecare regiune NUTS II din cadrul statelor membre UE.

În cadrul strategiei de dezvoltare Europa 2020, UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la 20% sub nivelul din 1990, ca parte a pachetului “Climă și energie” (Comisia Europeană 2016). Politicile centrale, cum ar fi sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și Decizia Privind Partajarea Eforturilor, stabilesc obiective obligatorii pentru fiecare stat membru care acoperă principalele sectoare poluante.

În timp ce Comisia Europeană a încurajat statele membre să combine măsurile naționale și internaționale de atenuare a schimbărilor climatice cu politicile de mediu subnaționale, a existat un efort puțin armonizat în ceea ce privește cuantificarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de consumul gospodăriilor din regiunile europene. Acest studiu dezvoltă un inventar al amprentelor de carbon asociate cu consumul gospodăriilor pentru 177 de regiuni din 27 de țări ale UE, contribuind astfel în mod semnificativ la integrarea contabilității bazate pe consum în luarea deciziilor la nivel local.

Clasamentul în UE și topul mondial

Marea Britanie conduce în topul țărilor cu cele mai multe emisii de gaze la nivelul UE, fiind urmată de Grecia, Germania și Finlanda. La coada clasamentului se află România, Bulgaria și vecinul Ungaria, care au cele mai mici cantități de emisii de carbon.

La nivel mondial, România se situează pe locul 40, cu 90,425 tone de emisii anuale de carbon, adică 0,3% din totalul emisiilor la nivel global. În topul celor mai mari poluatori sunt China, SUA, India, Rusia, Japonia și Germania, care împreună sunt responsabile de aproape 60% din procentul emisiilor de carbon la nivel mondial.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button