Actualități

În multe din satele Moldovei lipsesc rețelele de canalizare

Distribuiți acest articol!

În secolul 21, unele sate din 11 raioane ale ţării nu au sisteme de canalizare. Mai mult decât atât, anul trecut s-au construit doar 31 de kilometri de reţele de canalizare, cu 1,4 kilometri mai puţin decât în 2019. Datele au fost oferite de Biroul Naţional de Statistică.

În 2020, doar 8 la sută dintre localităţile din Moldova erau racordate la canalizare. Totuşi, servicii de canalizare sunt în aproape 95 la sută dintre municipii şi oraşe. Însă, în mediul rural, coeficientul nu ajunge nici la 5 procente. 

Puţin peste 70 la sută dintre locuitorii Capitalei au acces la sistemul public de canalizare. În Autonomia Găgăuză, ponderea este de 20 la sută. Însă, în celelalte regiuni, situaţia este şi mai gravă: în centrul ţării, 8 la sută, în raioanele de sud – aproape șase procente, iar în nord – doar 4,5 la sută.

Iar acolo unde există sisteme de canalizare, autorităţile nu ştiu cum să evacuaze apele uzate.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, anul trecut, aproape 67 de milioane de metri cubi de ape uzate au fost evacuate, cu 5 la sută mai puţin decât în 2019. Mai mult, aproape 3 procente din acest volum au fost evacuat fără a mai fi tratate.

Acest lucru poate fi explicat prin lipsa staţiilor de epurare. În raioanele Glodeni şi Rezina, acestea lipsesc cu desăvâşire. Iar acolo unde sunt, nu funcţionează. De exemplu, în Moldova sunt 92 de staţii de epurare, dintre care 11 erau defecte anul trecut.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button