ActualitățiBasarabia

În timp ce CFM e tras pe linie moartă, Tofilat se ceartă cu Slusari

Distribuiți acest articol!

„Circulația trenului Bălți-Ungheni, ultimul tren deservit de filiala CFM Bălți, se suspendă din 26 iulie”, scrie Alexandr Slusari de la Platforma DA, într-o postare de pe rețelele de socializare. Acesta atenționează noul Executiv despre importanța subiectului și punerea în discuție a acestuia în cadrul primelor ședințe.

„Sper foarte mult că la una din primele ședințe ale noului Executiv va fi examinată minuțios problema întreprinderii strategice Calea Ferată.

Din păcate, după schimbarea conducerii entității, situația continuă să degradeze. Datoriile CFM au depășit 800 milioane, dintre care circa 180 milioane sunt restanțele la salariu. Noul director așa și nu a organizat un dialog eficient cu colectivul. În afară de propunerea aberantă, precum că angajații ar trebui să împrumute credite de la bănci pentru stingerea datoriilor la salarii, alte idei de la domnul Tofilat nu au parvenit.

În aparatul administrativ continuă haosul. Cadrele socialiste au rămas neschimbate. Este un dezmăț, când jurista CFM cu un salariu de câteva mii de lei vine la serviciu cu un Jaguar și participă în toate comisiile de achiziții, iar peste 6 mii de angajați nu primesc salarii timp de 6 luni.

Din motive neclare așa și nu a fost reluată circulația trenului Chișinău-Odesa, deși partea ucraineană a fost disponibilă și în perioada de vară această rută este rentabilă. Nu a fost nicio încercare de a restabili circulația trenurilor internaționale pentru România și Rusia. Din 26 iulie se suspendă circulația trenului Bălți-Ungheni, ultimul tren, deservit de filiala CFM Bălți.

Cu părere de rău, Calea Ferată continuă calea spre faliment și doar intervenția urgentă a Guvernului și a Parlamentului privind capitalizarea întreprinderii și declararea CFM drept un obiectiv strategic poate salva situația”, scrie Alexandr Slusari pe pagina sa de facebook.

La rândul său șeful de la CFM, Oleg Tofilat, a venit cu o reacție acidă la adresa lui Slusari.

„Slusari bate câmpii. Exact cu ce s-a ocupat în ultimii doi ani. Dacă era interesat de CFM, ar fi putut sa mă contacteze, să vadă ce întreprindem, ce planuri avem și ce succese înregistrăm. Pot să-i povestesc cu drag despre finanțele corporative, politicile publice și planurile de investiții. Însă domnia sa preferă să isterizeze colectivul feroviar și societatea cu analize de doi bani și inițiative puerile, în loc să comunice – nu de alta, ne cunoaștem încă de la ultima desemnare a Guvernului Ion Sturza, când eram viitori colegi de cabinet.

Alegerile s-au terminat, cetățenii și-au dat verdictul – aștept și eu ca diletanții populiști să-și ia o pauză. Iar la CFM totul va fi bine, pentru că agenda noastră de redresare nu depinde de țipălăi și personaje isterice”, scrie Tofilat pe Facebook.

Anterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat percheziții la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova, în urma căreia au fost găsite 3 milioane de lei și circa 100 mii de euro.

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei, a stabilit o anchetă parlamentară, iar întreprinderea se află acum în prag de faliment.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button