MAGAZIN

INCREDIBIL! Racheta Falcon Heavy decolează cu succes şi plasează un automobil Tesla în spaţiu

Distribuiți acest articol!

Racheta Falcon Heavy a companiei SpaceX a decolat marţi de pe aceeaşi rampă folosită de NASA în urmă cu aproximativ 50 de ani pentru a trimite oameni pe Lună. Propulsată de 27 de motoare, Falcon Heavy este cea mai puternică rachetă utilizată în prezent.

Efectuând primul său test de zbor, Falcon Heavy a avut la bord un automobil sport de culoare roşie Tesla Roadster din 2008, pentru a fi amplasat pe orbita planetei Marte.

Camerele montate pe automobilul Tesla au furnizat imagini video uimitoare din timpul zborului, la bordul maşinii aflându-se un manechin numit “Starman” după o piesă a renumitului cântăreţ David Bowie. Pe bordul maşini se afla un afiş cu mesajul “Nu intraţi în panică!”, iar piesa “Life on Mars?” a lui Bowie putea fi auzită în fundal la un moment dat.

“Privelişte de la Centrul de Control şi Lansări al SpaceX”, a scris Elon Musk, directorul companiei , într-un mesaj pe Twitter. “Se pare că există o maşină care orbitează în jurul Pământului”.

Câteva minute mai târziu, Musk a oferit un livestream cu “Starman” plutind în jurul Pământului.

Separarea maşinii de orbita terestră a avut loc pe baza unor arderi de combustibil, acestea fiind împărţite în trei etape. Aparent, ultima fază de ardere a funcţionat uşor, mai bine decât aşteptările iniţiale ale lui Elon Musk. Automobilul Tesla a fost plasat pe o traiectorie care nu se va intersecta cu orbita planetei Marte. Potrivit unor rapoarte, această situaţie a fost luată în considerare încă de la începutul misiunii.

În ajunul zborului, Musk a declarat reporterilor că SpaceX a făcut tot ce a putut pentru a maximiza succesul misiuni, precizând că este împăcat cu orice se va întâmpla: un succes, “o explozie puternică” sau alte calamităţi. El a adăugat că sunt şanse mici ca fostul său automobil să intre pe orbita lui Marte. De asemenea, riscul ca Starman să se îndrepte spre Centura de Asteroizi a fost calculat cu atenţie. Astfel, automobilul şi “şoferul” său vor intra pe o orbită heliocentrică, în jurul Soarelui, care trece razant pe lângă cea a lui Marte.

Falcon Heavy este o combinaţie de rachete Falcon 9, aceasta din urmă fiind racheta pe care SpaceX o foloseşte pentru a livra provizii către Staţia Spaţială Internaţională şi pentru a duce în spaţiu sateliţi. Compania refoloseşte motoarele auxiliare din prima fază pentru a reduce costurile pentru lansare. Majoritatea altor producători de rachete îşi aruncă motoarele auxiliare folosite în ocean.

Heavy Falcon a fost proiectată pentru sateliţi masivi, precum cei folosiţi de armata americană şi companii de comunicaţii majore.

 

 

 

Sursa: epochtimes-romania.com 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button