MAGAZIN

Infecția care face tot mai multe victime în rândul copiilor în Chișinău

Distribuiți acest articol!

Specialiștii avertizează că în luna iunie a anului curent, în Chișinău, se atestă o sporire a morbidității prin infecțiile enterovirale. Potrivit Centrului de Sănătate Publică, în luna mai, s-au înregistrat 13 cazuri, iar în luna iunie – 52 de cazuri de infecție enterovirală.

Infecţia enterovirală este o boală foarte contagioasă, cu răspândire uşoară, în special în colectivităţile organizate pentru copii. În primele 6 luni ale anului curent, printre copiii din instituțiile organizate s-au înregistrat 29 de cazuri de îmbolnăvire în 23 de instituții preșcolare.

Infecţia enterovirală este provocată de peste 60 de tipuri de enterovirusuri, care sunt destul de rezistente în mediul ambiant. Răspândirea infecţiei se efectuează prin contact direct cu bolnavii sau indirect: prin intermediul mâinilor murdare, a obiectelor de uz casnic, a jucăriilor, prin apă sau produse alimentare contaminate, dar și pe calea aerului.

Perioada de incubație este în mediu 3-5 zile. Simptomele clinice sunt variabile: febră, cefalee pronunțată, vome repetate, enterită, conjuctivită, erupții cutanate, angina herpetică etc.

În perioada ianuarie-iunie 2017, în Chișinău au fost înregistrate 90 de cazuri de boală.

sursa: independent.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button