Actualități

Investițiile de miliarde de dolari în România

Distribuiți acest articol!

Încredere reciprocă, relații bilaterale strânse și investiții în economie, la împlinirea a 20 de ani de parteneriat strategic

Conform Jurnalul.ro, 4 iulie, Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii, coincide în acest an cu aniversarea a două decenii de parteneriat strategic între cea mai puternică ţară din lume şi România. Cele două state împărtăşesc cel mai favorabil context politic din istoria relaţiilor lor diplomatice, iar acest lucru trebuie fructificat şi din punct de vedere economic. Investiţiile făcute până acum în România de cele mai mari companii americane sunt de notorietate, iar în prezent se derulează noi proiecte impresionante, de miliarde de dolari.

Prima întâlnire oficială după investire

Premierul Mihai Tudose a avut ieri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Prim-ministrul Tudose a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american tocmai pentru a transmite un mesaj puternic. „Cele două decenii de Parteneriat Strategic între România și SUA reprezintă o garanție a relației puternice dintre ţările noastre, relație care trebuie continuată și consolidată. Sunt convins că avem potențialul de dezvoltare a relației bilaterale. Totodată, vă asigur că vom continua să fim un partener de încredere al SUA în această parte a Europei și că avem capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori”, a afirmat premierul Tudose. Discuțiile au vizat şi necesitatea consolidării relațiilor economice bilaterale, șeful Executivului și ambasadorul SUA fiind de acord că nivelul acestora nu reflectă încă stadiul excepțional al relațiilor politico-militare. Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că după ultima întâlnire româno-americană la nivel înalt credibilitatea României la Casa Albă a crescut, fapt ce se va reflecta și în încrederea investitorilor americani în economia românească. În acest context, premierul Mihai Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România.

România, aliat de încredere al SUA

„Selectarea destinaţiilor pentru investiţii depinde însă în mare măsură de realităţile interne ale ţării, astfel că investitorii americani şi nu numai, evaluează atractivitatea economică prin prisma factorilor precum stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa procesului decizional, cadrului legislativ şi fiscal, nivelul birocraţiei, eficienţa administraţiei şi a seriviciilor publice, calitatea infrastructurii sau disponibilitatea capitalului uman. România este foarte des amintită ca aliat de încredere al SUA şi apelul AmCham Romania la acest moment aniversar este să facem toate eforturile de ne păstra acest statut prin continuarea în plan intern a luptei anti-corupţie şi respectarea statului de drept, printr-o guvernanţă economică predictibilă şi transparentă”, a completat Mikkel.

Investiţii uriaşe ale companiilor americane

Cele mai importante companii americane au investit miliarde de dolari în economia românească, imediat după 1990. Pe lângă branduri de renume mondial precum Coca Cola, McDonald’s, PepsiCo, IBM, Microsoft, Visa, Colgate Palmolive, Philip Morris sau Procter& Gamble, fiecare în parte lider al pieţei de profil, alţi coloşi industriali au ajuns recent sau urmează să investească în România. Astfel, ADM urmează ultimii paşi procedurali pentru demararea unui proiect de 350 de milioane de dolari- un terminal petrolier în Portul Constanţa, în timp ce Ford se apropie de investiţii de 1,5 miliarde de dolari în fabrica sa de la Craiova, în mai puţin de zece ani. De asemenea, gigantul Exxon Mobil a lansat recent o licitaţie de un miliard de dolari pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Mai multe pe Jurnalul.ro.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button