Actualități

Ion Ceban: „Președintele nu este obligat să accepte propunerile prim-ministrului”

Distribuiți acest articol!

Ion Ceban, membru PSRM și purtător de cuvânt al lui Igor Dodon, a venit cu câteva precizări privind conflictul apărut între Parlament/Guvern și Președinție pentru numirea unui ministru al apărării.

„Recent, președintele țării a transmis Curții Constituționale opinia la sesizarea Guvernului Republicii Moldova privind interpretarea art. 98 alin. (6) al Constituției Republicii Moldova ce vizează conflictul apărut la numirea ministrului apărării. Șeful statului a atenționat Curtea asupra unor momente de bază și anume:

1. Curtea anterior a interpretat art.98, alin.6 din Constituție, respectiv urmează să restituie sesizarea fără examinare. În cazul în care Curtea va examina sesizarea în ședință pentru a interpreta repetat art.98, alin.6 din Constituție, acest fapt ar demonstra imperfecțiunea actului de justiție constituțională, sau implicarea Curții în exercitarea comenzilor politice.

2. Președintele republicii nu poate fi obligat să accepte necondiționat propunerea Prim-ministrului de revocare sau numire în funcție a unui membru al Guvernului. Menționăm că la procedura de remaniere guvernamentală intervine rolul activ al Președintelui, care este similar rolului Parlamentului la momentul învestirii Guvernului.

3. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, evaluarea corespunderii cerințelor legale a candidatului la funcția de ministru se efectuează de către Președintele Republicii Moldova. Aceste evaluări privesc corespunderea pentru funcție a candidaților propuși de prim-ministru privitor la pregătirea generală, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea, condiții necesare și indispensabile funcției de ministru. În acest context, Curtea Constituțională în Hotărîrea nr. 4 din 22 aprilie 2013 pentru controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii Moldova privind demisia Guvernului (Vlad Filat), în partea ce ţine de menţinerea în funcţie a Prim-ministrului-demis prin moţiune de cenzură (pentru suspiciuni de corupţie) pînă la formarea noului Guvern, a statuat că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie”.

Amintim că există investigații care demonstrează că la solicitarea ex-prim-ministrului Iurie Leancă a fost finanțată activitatea consilierilor acestuia prin intermediul unor asociații obștești, inclusiv a domnului Eugen Sturza, fapt ce demonstrează lipsa integrității acestuia.

Menționăm că toate hotărârile Curții care depășesc cadrul juridic Constituțional și spiritul Constituției, vor fi revizuite ulterior de către alte componențe ale Curții. Astfel, hotărârile abuzive ale Curții Constituționale pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acțiuni care nu vor fi trecute cu vederea iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de facebook.

 


Distribuiți acest articol!

2 Comments

  1. Nu este obligat dar nici nu este in drept sa vorbeasca in numele la toti cetatenii si plus ca sa mai incalce constitutia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button