Externe

Israelul achiziționează 17 avioane de vânătoare stealth F-35 suplimentar

Distribuiți acest articol!

Israelul a finalizat negocierile cu SUA pentru achiziționarea suplimentară a 17 avioane de vânătoare F-35 “invizibile” pentru radar (stealth), acestea urmând să se adauge celor 33 de avioane de același tip comandate deja, a anunțat duminică Ministerul Apărării israelian.

Israelul, care a primit deja cinci avioane F-35, a prezentat aceste aparate drept unul din răspunsurile sale la “amenințarea” iraniană, întrucât se consideră că ele nu pot fi observate de sistemele de apărare antiaeriană, în special de bateriile S-300, livrate Iranului de Rusia.

“Aceste F-35 vor reprezenta un element central în asigurarea apărării Israelului atât de-a lungul granițelor noastre, cât și departe de ele”, a afirmat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman.

Avioanele sunt construite de fabricantul american Lockheed Martin. Primele F-35 israeliene, redenumite “Adir” (“puternic” în ebraică), ar urma să devină operaționale în acest an.

Aceste aparate sunt destinate să treacă nedetectate de cele mai sofisticate radare, cu o viteză de aproape 1.900 km pe oră. Mai mult, se presupune că acestea sunt de șase ori mai eficiente decât aparatele actuale de lupta și supraveghere aeriană și de opt ori mai eficiente în ceea ce privește atacul la sol.

Achiziționarea de F-35 va fi finanțată printr-un ajutor militar american acordat Israelului, ce va atinge 38 miliarde de dolari (36 miliarde de euro) în perioada 2019-2028.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button