ActualitățiBasarabia

Istoria Sfatului Țării într-un album

Distribuiți acest articol!

Invitații ediției din 21 februarie 2018 a emisiunii Rostul Zilei de la postul 10TV, Gheorghe Prini, director al editurii “Știința” din Chișinău  și Mihai Papuc, șef de redacție la aceeași editură au vorbit despre albumul “Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, o apariție editorială de excepție, ce urmează a fi lansat în data de 22 februarie curent la Muzeul Național de Artă a Moldovei. Albumul “Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, autori Ion Țurcanu, Mihai Papuc, pictorul Romeo Șveț, ilustrează, conform invitaților emisiunii, drumul spre unire și integrare în statul unitar român a Basarabiei.

Noua apariție editorială propune cititorului o istorie oglindită în imagini de epocă, cu texte și legende explicative, în paginile căruia este adunate materialul iconografic într-un film al evenimentelor din anii 1917-1918. Etapele reflectate în fotografii de gen şi portrete, hărţi, documente scrise sunt: Lupta basarabenilor pentru eliberare de sub dominaţia rusă; Crearea Sfatului Ţării; Formarea Republicii Democratice Moldoveneşti; Criza socială și politică de la sfârșitul anului 1917 și începutul anului 1918; Venirea trupelor române în Basarabia la cererea Sfatului Ţării; Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești; Unirea de la 27 martie 1918; Basarabia după Unire; Renunțarea la actul Unirii condiționate; Recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei.
Într-o anexă sunt prezentate date despre membrii Sfatului Ţării şi ai Guvernului Republicii Democratice Moldoveneşti, cu referire la atitudinea lor faţă de actul Unirii.

Prin acest album se urmărește, pe o parte, reflectarea veridică a faptelor de istorie, iar pe de altă parte, realizarea unei conexiuni afective a mărețului eveniment cu contemporanii noștri. 

Află mai multe din emisiunea Rostul Zilei din 21 februarie curent de la postul 10TV. 

#RostulZilei cu Maria Saharneanu

Publicată de 10tv.md pe Miercuri, 21 februarie 2018

 

   


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button