MAGAZIN

Istoricul zilei de 13 iulie

Distribuiți acest articol!

Femeile și-au făcut loc cu greu la Jocurile Olimpice moderne

În 1908, femeile concurează la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată. Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, Grecia în1896, acestea fiind primele Jocuri Olimpice de când împăratul roman Teodosiu I le-a interzis în 393. Prima ediție a Jocurilor Olimpice a fost una exclusiv masculină, participarea femeilor fiind considerată de către fondatorul JO moderne, baronul Pierre de Coubertin, ca fiind  “lipsită de pragmatism, neinteresantă, inestetică și incorectă”. Pierre de Coubertin susținea că cea mai mare realizare a unei femei este să-și încurajeze fiii să doboare recorduri, nu să o facă ea însăși. Cu toată atitudinea ostilă participării femeilor, prezența acestora s-a impus după 1908, femeile primind dreptul de participare mai întâi pentru 3 probe, golf, tenis și yachting, apoi și la înot, din 1912. În 1928, femeile au concurat pentru prima dată în probe de atletism, însă, sub pretextul că s-au înregistrat numeroase situații de leșin la sfârșitul probei de 800 m, această participare a fost interzisă până în 1960. Probele feminine de tir au fost introduse pentru prima dată în rândul probelor olimpice abia în anul 1984, probele feminine de haltere și de polo pe apă, la ediția din anul 2000. Mai recent, la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice au fost introduce pentru prima dată competițiile de box feminin, iar în delegația SUA, pentru prima dată în istorie, numărul sportivelor este mai mare decât cel al sportivilor.

Alte evenimente care au marcat ziua de 13 iulie

1793: Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici și influenți instigatori ai Revoluției franceze, este înjunghiat de către Charlotte Corday, devotată cauzei girondinilor cărora Marat le-a fost cel mai înverșunat adversar.

1878: Tratatul de la Berlin: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman. Tratatul a pus capăt Războiului Ruso-Turc din anii 1877-1878 și avea menirea de a revizui prevederile păcii de la San Stefano și a reduce astfel influența obținută prin aceasta de Imperiul Rus în Balcani.

1897: După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze. Abia după 30 de ani, în vara anului 1930, doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață. șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.

1928: La concursul automobilistic de la Monthelery din Franța, Matei Ghica stabilește 8 recorduri mondiale.

1945: A fost transportată prima bombă atomică în deșertul din New Mexico, fiind pregătită pentru primul test al unei bombe atomice care a avut loc două zile mai târziu.

1977: O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică și haos în New York.

1990: Liga Studenților din Institutul Politehnic București, Asociația studenților arhitecți și Grupul Independent pentru Democrație organizează un marș de solidaritate cu Marian Munteanu și cu ceilalți arestați, în zilele de 13–15 iunie.

2000: Guvernul bulgar a decis închiderea definitivă a celor mai vechi două reactoare de la centrala atomică de la Kozlodui până la sfârșitul lui 2002, în deplin acord cu cerința de aderare la Uniunea Europeană.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button