ActualitățiExterne

Joe Biden a dat de pământ cu Vladimir Putin. „Adevărul este evident”

Distribuiți acest articol!

Summit-ul trebuia să dureze aproximativ patru, cinci ore. Discuțiile au fost purtate în două reprize, cu pauză de 40 de minute între ele. Prima repriză a durat aproximativ două ore, conform Reuters, iar a doua doar 65 de minute.

Joe Biden a avut o declarație fără echivoc

„Tocmai am încheiat ultima întâlnire din această săptămână, destul de lungă. Lucrurile sunt destul de clare după întâlnirea cu Rusia. Nimeni nu poate înlocui dialogul dintre lideri. Domnul Putin și cu mine avem responsabilitate de a administra legătura dintre două state puternice și mândre. Am vrut ca domnul președinte Putin să știe de ce fac și cum fac și cum vom răspunde la anumite acțiuni. Nu e planul împotriva Rusiei, ci pentru protejarea poporului american. Asta e responsabilitatea mea, să protejez americanii.

Dacă nu apăr valorile democratice, nu mă pot bucura de încrederea oamenilor. Nu ne luăm de Rusia când sunt încalcate drepturile omului. Cum am fi noi SUA dacă nu vorbim când se încalcă drepturile omului? Am spus asta de multe ori. Avem aceste drepturi. Să spunem lucrurilor pe nume. De asemenea, vom vorbi de cazuri precum cazul lui Navalnîi. Aceste adevăruri sunt evidente”, a declarat Joe Biden.

Drepturile omului trebuie să fie respectate

„Nu ne retragem drepturile. Așa am fost născuți, punct. I-am spus (lui Putin) că vom ridica problema lui Alexei, vom continua să atragem problema privind drepturile omului. Trebuie să respectăm niște reguli simple. I-am spus că sunt zone în care avem interese comune pentru ruși, pentru americani, dar și în beneficiul securității și stabilității lumii.

Una dintre probleme a fost stabilitatea strategică. Am discutat cu el că nu vom negocia individual. Voi ridica problemele privind stabilitatea strategică pentru a le rezolva.

I-am spus ce vom face în privința armelor. (Putin) a fost de acord să purtăm un dialog privind stabilitatea strategică bilaterală. Diplomații, experții noștri militari vor lucra la un mecanism pentru controlul armelor nucleare, periculoase și pentru a reduce timpul de răspuns în cadrul utilizării acestora.

Ce spune președintele SUA despre atacurile cibernetice

Am intrat în detalii privind și securitatea cibernetică. Am discutat despre aceste sisteme care nu ar trebui să fie atacate. Există domenii strategice precum aprovizionarea cu apă. Țările responsabile trebuie să ia măsuri împotriva criminalilor care fac astfel de acțiuni pentru a primi recompense. Țările noastre vor lucra împreună pentru a urma cazuri specifice și atacurile care au avut loc din partea altor state.

Am discutat și despre criza umanitară din Siria. Vrem să le asigurăm acelor oameni lucruri esențiale, însă este în interesul ambelor părți, SUA și Rusia, să facă acest lucru. Este în interesul nostru ca Iran să nu obțină arma nucleară. Trebuie să ne asigurăm că zona arctică rămâne o zonă fără conflicte, comercială. 

Am vorbit și despre cum putem preveni terorismul în Afganistan. Este în interesul Rusiei să nu avem o propagare a terorismului acolo. Ne-am exprimat angajamentul SUA față de suveranitatea Ucrainei și față de acordul de la Minsk.

Tonul summit-ului a fost unul bun

A fost important să ne întâlnim față-n față astfel încât ceea ce vreau să comunic să nu fie interpretat, să identificăm  zone comune de interes între cele două state, să comunicăm direct, iar SUA să răspundă acțiunilor care pun în pericol aliații. Trebuie să vă spun că tonul întregii întâlniri – de aproape patru ore – a fost unul bun, pozitiv. Nu a fost nicioa cțiune stridentă. Într-adevăr, am avut anumite subiecte asupra cărora nu am fost de acord.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button