Actualități

Joe Biden vrea să se întâlnească cu Xi Jinping, după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Distribuiți acest articol!

Preşedintele SUA Joe Biden crede că a obţinut puncte în dorinţa sa de a demonstra că democraţiile sunt eficiente comparativ cu politica Chinei și şi-a exprimat intenţia de a se întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în următoarele luni.

„Joe Biden a asumat cu încredere şi talent rolul de lider al lumii libere în timpul acestei călătorii”, le-a declarat reporterilor consilierul preşedintelui pentru securitate naţională, Jake Sullivan, dând asigurări că nu este vorba de o hiperbolă. El a apreciat că predecesorul acestuia, Donald Trump, a „abandonat acest rol” prin politica sa unilateralistă şi suveranistă.

Aceasta este esenţa politicii externe a preşedintelui Biden: să ofere „democraţiilor” mijloacele de a câştiga acerba concurenţă globală împotriva „autocraţiilor” care sunt, în opinia sa, China şi Rusia, demers care necesită întărirea alianţelor „abuzate” de fostul preşedinte Donald Trump.

Jake Sullivan a explicat că Biden intenţionează să vorbească din nou cu preşedintele Xi Jinping, aşa cum a procedat cu Vladimir Putin, pentru a „face bilanţul relaţiei”, deoarece „nimic nu înlocuieşte dialogul la nivelul liderilor”.

Consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională a sugerat că o întâlnire faţă în faţă este posibilă în marja summitului G20, care va avea loc în octombrie în Italia.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că preşedintele Biden va discuta cu preşedintele Xi în următoarele luni. Este doar o chestiune de a şti când şi cum” se va întâmpla acest lucru, a spus Sullivan.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button