ActualitățiExterne

Kiev: Șeful „Ria Novosti Ucraina”, acuzat de „trădare”

Distribuiți acest articol!

Ofițeri ai Serviciului Ucrainean de Securitate au percheziționat biroul din Kiev al agenției ruse de știri RIA Novosti. Un jurnalist a fost reținut, agenția fiind acuzată că participă „într-un război hibrid informațional” împotriva Ucrainei. 

Reținerea jurnalistului Kiril Vișinski a fost imediat condamnată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului drept „rușinoasă și scandaloasă”.

Vișinski, cetățean rus, a fost reținut în apropiere de apartamentul său din Kiev, iar arestarea lui a fost confirmată pentru Europa Liberă de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

Intervenția Serviciului Ucrainean de Securitate a avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin deschidea noul pod, care leagă Federația rusă de peninsula ucraineană, Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014.

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean de Securitate, Olena Hitlianska, a scris într-o postare pe Facebook că Serviciul de Securitate și procuratura au „descoperit” o rețea de companii media, controlate de Rusia, folosită „de țara agresoare într-un război hibrid informațional împotriva Ucrainei”.

Kiril Vișinki, ucrainean care a primit cetățenia rusă în 2015, este acuzat de „trădare”, a precizat un reprezentant al procuraturii, în timp ce directorul adjunct al Serviciului de Securitate a precizat că Vișinki a fost în Crimeea în 2014, de unde a trimis „relatări subversive”, după care ar fi colaborat cu grupări separatiste din estul Ucrainei, relatează agenția AFP.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acțiunile Serviciului Ucrainean de Securitate încalcă toate „normele și regulile”, motiv pentru care ar trebui „condamnate sever de organizațiile internaționale”.

La Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că acum, Rusia așteaptă reacția reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, care în trecut a criticat cu regularitatea limitările impuse libertății de expresie în Rusia.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button