Actualități

Krasnolseski susține că R. Moldova și Ucraina “au reaprins fitilul care poate exploda”

Distribuiți acest articol!

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a comentat știrile oficiale (cu implicarea directă a prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip și Președintele Ucrainei – Petro Poroshenko) despre deschiderea în comun a punctului de control vamal moldo-ucrainean „Pervomaisk-Cuciurgan“, transmite Novostipmr.com.

„Transnistria, ca și mai înainte, consideră aceste acțiuni drept încercări unilaterale de a controla complet exporturile și importurile noastre, precum și deplasarea cetățenilor peste frontiera nistreană-ucraineană. Evident că acest punct încalcă toate acordurile stabilite anterior. În plus, deciziile luate în perioada 2-3 iunie în formatul 5+2 vorbesc despre faptul că toate întrebările trebuie discutate la masa de negocieri „ a spus președintele.

Potrivit lui, decizia de a pune acest post a fost luată fără a se consulta cu autoritățile de la Tiraspol.

„Nu știu, poate mai devreme – în 2015-2016 – au fost cu cineva niște negocieri, au existat unele acorduri, dar cu mine și cu colegii mei n-a fost discutată problema.  Aceasta, desigur, ne pune în gardă„– a spus Vadim Krasnoselski.

Președintele a subliniat faptul că nu împărtășește „optimismul conducerii din Ucraina și R. Moldova, care susține că totul va fi bine“, pentru că Transnistria va suferi unele pierderi.

„Pentru unii, poate că va fi bine, dar cu siguranță nu pentru transnistreni. Vom urmări funcționalitatea acestor puncte de control. Ele vor activa în conformitate cu regulamentul legislației moldovenești, ceea ce va încălca drepturile și libertățile cetățenilor noștri, dar și a subiecților noștri economici”, a explicat acesta.

„Mulți politicieni occidentali și-au exprimat ideea că în cuvintele noastre există dreptate, că nu este atât de simplu și ușor, așa cum transmite partea moldovenească. Ei înțeleg că problema ar trebui studiată mai mult. Între politicienii occidentali există clar o înțelegere, că aceasta nu afectează sistemul economic, că este pur și simplu o mișcare politică, o decizie politică. Politica, în acest caz, se încearcă în mod clar să o unească cu economia. Practica, însă, arată întotdeauna că este greșit și nu duce la rezultate pozitive. Ca să nu mai vorbim de faptul că de-a lungul graniței cu Transnistria există o componentă de putere a Republicii Moldova, care, de asemenea nu adaugă optimism relațiilor noastre“, a spus Vadim Krasnoselski.

„După conflictul din 1992, teritoriul dintre Transnistria și R. Moldova a fost împărțit de pacificatorii ruși. Această misiune se află aici de 25 de ani și nu sunt probleme, însă acum vor avea loc contacte directe. Actorii, care au promovat această idee, cred că au luat în considerație escaladarea conflictului. De ce după 25 de ani de coexistență pașnică, R. Moldova și Ucraina au reaprins fitilul care poate provoca o explozie?”, a mai adăugat acesta.

“R. Moldova nu dorește să discute întrebarea în formatul 5+2, susținând că este vorba despre o temă ce ține doar de R. Moldova și Ucraina. Problema, însă, trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri. Noi alegem strict această cale și ne bazăm pe garanția, în primul rând, a Rusiei, pentru că, din câte vedem, Ucraina este o parte a acestui conflict. Ne rămâne doar să ne bazăm pe bunul simț”, a conchis Krasnoselski.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button