ActualitățiBasarabia

Legislația despre prețurile la carburanți și despre funcționarea ANI va fi supusă unor consultări publice organizate de deputații PAS

Distribuiți acest articol!

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță consultări publice despre legislația privind prețurile carburanților și funcționarea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Piața produselor petroliere este afectată după plafonarea prețurilor propusă de Alexandru Oleinic. Legea socialiștilor despre reducerea controlului ANI a fost suspendată de către Curtea Constituțională, potrivit Anticorupție.md.

Consultările publice pe marginea amendamentelor la Legea privind piața produselor petroliere vor avea loc miercuri, în Sala Europa a clădirii Parlamentului, la ora 10.00. În ce privește consultările pe marginea amendamentelor la Legea cu privire la ANI și actelor legislative conexe vor demara la ora 14.00.

Noul parlament a fost constituit luni. În cadrul ședinței de constituire, deputații acestei formațiuni au solicitat reluarea activității legislativului joi. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a explicat situația tensionată a pieței produselor petroliere din cauza modificărilor introduse, în martie curent, drept consecință a inițiativei fostului deputat independent Alexandru Oleinic.

Inițiativa acestui parlamentar prevede plafonarea prețurilor în baza unei metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere aprobată și supravegheată de către ANRE. Agenția a afirmat că Oleinic a elaborat proiectul fără să recurgă la expertiza Agenției și fără să țină cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă.

În ce privește Legea de funcționare a ANI, în decembrie 2020, majoritatea PSRM și Partidul Șor au votat modificări care reduceau considerabil controlul Autorității asupra averilor funcționarilor publici.   

Deputatul Sergiu Litvinenco a solicitat suspendarea legii adoptate de socialiști din cauză că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii de funcționare a ANI.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button