Actualități

Licitaţie dubioasă şi interesele familiei primarului Cojocaru din Măgdăcești

Distribuiți acest articol!

O grădiniţă pentru copii cu vârsta de la 2 la 4 ani urmează să fie dată în exploatare până la sfârşitul verii în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Grădiniţa a fost reconstruită în baza şcolii vechi a satului, până nu demult aflată în proprietatea familiei primăriţei de Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, care a vândut-o administraţiei publice locale cu 1.600.000 de lei, a declarat portalul Anticorupție.

Familia Cojocaru a procurat imobilul de la Primăria Măgdăceşti cu 300.000 de lei, cu 12 ani în urmă. Şantierul se află chiar alături de gospodăria Liubei Cojocaru, iar în timp ce se desfăşurau lucrările pe şantier, în curtea primăriţei a apărut un foişor construit din materiale identice folosite pentru viitoarea grădiniţă.

Oamenii din sat spun că foişorul din curtea primăriţei a fost construit în câteva zile şi că ar fi fost observaţi muncitorii angajaţi la reconstrucţia grădiniţei.

Am încercat să aflăm acest lucru de la un tânăr pe nume Constantin, despre care muncitorii au spus că este responsabil de şantier. Constantin a infirmat şi a spus că nu cunoaşte cine a construit foişorul, apoi a telefonat imediat cuiva.

Peste câteva minute pe şantier a apărut Victor Cojocaru, care s-a prezentat drept consilier local. Acesta a avut un comportament agresiv, arătându-se deranjat de prezenţa jurnaliştilor, şi l-a ameninţat pe cameraman că îl va lovi cu camera în cap.

Construcţia noii grădiniţe din Măgdăceşti costă aproape 12 milioane lei, dintre care partea leului a fost alocată de căte Consiliul raional Criuleni, unde este consilier şi Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru, iar 4.500.000 au fost alocate de către comuna Mioveni din judeţul Argeş, România, înfrăţită cu comuna Măgdăceşti.

Imobilul a fost cumpărat de la administraţia publică locală cu 24 de mii de dolari, echivalentul a 300 de mii de lei în perioada respectivă. Patru ani mai târziu, în 2010, Victor Cojocaru a lăsat imobilul gaj la banca comercială Moldindconbank pentru un credit de 900.000 lei.

La alegerile locale din 2011, Liuba Cojocaru câştigă primul mandat de primar al comunei Măgdăceşti, ulterior obținând încă două mandate de primar. În toamna anului 2017, familia Cojocaru a scos în vânzare clădirea fostei şcoli din Măgdăceşti şi 20 de ari din teren, cu 75 de mii de euro, echivalentul în perioada respectivă a 1.500.000 de lei.

La 10 mai 2018, Consiliul comunal Măgdăceşti a aprobat procurarea imobilului deţinut de Victor Cojocaru cu 1.600.000 de lei. Decizia a fost votată de către 10 din cei 15 consilieri ai comunei Măgdăceşti, toţi membri ai PLDM, formaţiune din care face parte de mai mulţi ani şi Liuba Cojocaru. Trei consilieri au lipsit la şedinţa respectivă, iar doi s-au abţinut de la vot.

Alături de viitoarea grădiniţă se înalţă casa de milioane a familiei Cojocaru.

Imobilul are 199,1 metri pătraţi şi este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0.1384 ha. Oamenii din sat susţin că aici se afla cândva un depozit şi o parte din terenul de sport al şcolii vechi. Până în anul 2000, depozitul a găzduit biserica satului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button