ActualitățiExterne

LIVE: Putin îşi flutură noile arme la grandioasa paradă de 9 mai de la Moscova

Distribuiți acest articol!

Aproximativ un milion de persoane sunt așteptate să participle, miercuri, la Ziua Victoriei. Evenimentul celebrează înfrângerea Germaniei naziste în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin s-a lăudat la 1 martie în faţa parlamentarilor ruşi cu noile sale arme „invincibile“, între care aceste rachete de croazieră.

La puţin timp după acest discurs rostit pe un ton triumfalist, armata rusă a anunţat că a testat cu succes racheta „Kinjal“ (Pumnal), spunând despre ea că „nu are un echivalent în lume“.

Parada din Piaţa Roşie implică 13.000 de militari, 159 de tancuri şi vehicule blindate, precum şi 75 de avioane şi elicoptere.

“Ne așteptăm ca până la un milion de oameni să participe la marș”, a declarat Yelena Kalgina, purtătoarea de cuvânt a “Regimentului nemuritor”.

“Anul trecut, peste 800.000 de persoane au luat parte la eveniment, dar vremea a fost rece”, a mai adăugat ea.

“Miercuri, vremea promite să fie bună și credem că numărul participanților ar ajunge la cifra de un milion sau poate chiar mai mare”.

La evenimentul din capitala Rusiei va participa și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, scrie Haaretz. Cei doi lideri se vor întâlni după marş la Kremlin.

Netanyahu şi Putin au discutat, luni, într-o convorbire telefonică despre Siria şi au convenit să se întâlnească cât de curând posibil. În aceeaşi zi, Netanyahu a prezentat documente şi fişiere despre care a precizat că dovededesc că Iranul, un aliat al Rusiei, a minţit privind programul său nuclear înainte să semneze acordul cu puterile occidentale.

Tradiţia “Regimentului nemuritor” a început în urmă cu 10 ani şi a devenit una foarte populară printre ruşi, de Ziua Victoriei. Practic, cetățenii mărşăluiesc pe străzi în diverse oraşe ţinând în mâna portrete ale rudelor pierdute în cel de-al Doilea Război Mondial.

Marșul “Regimentul nemuritor” este un eveniment anual dedicat victoriei Rusiei din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Primul marș a avut loc în anul 2007 în orașul siberian Tyumen sub numele de “Paradă Victoriei”. Cinci ani mai târziu, evenimentul a fost organizat și în Tomsk, iar începând cu 2013, peste 120 de orașe au găzduit “Parada Victoriei”.

Din 2015, marșul “Regimentul nemuritor” a devenit un eveniment la nivel național în Rusia.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button