România

Logica românească și Separația Puterilor în Stat

Distribuiți acest articol!

Legislativul (Parlamentul) învestește Executivul (Guvernul), deci și pe Ministrul Justiției.

Executivul, prin MJ, propune Procurorii care vor conduce Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT. Aceștia sunt avizați sau nu de către Puterea Judecătorească (prin CSM, practic cel care se pricepe cel mai bine cum să aprecieze competențele magistraților săi).

După ce Puterea Judecătorească dă aviz negativ (nu înțeleg de ce pentru funcții atât de importante s-a hotărât că trebuie să fie consultativ), Președintele (cealaltă parte a Executivului) nu dă doi bani pe ce crede Puterea Judecătorească, care, teoretic, nu e formată din politicieni, ci din profesioniști.

Întrebare (retorică): cât de independentă și nepolitizată credeți că este Justiția în România?

Ai noștri nici măcar nu încearcă să mimeze o democrație. Este o varză. Fiecare respectă legea cât îi convine, cum îi convine și până unde îi convine.

*Consiliul Superior al Magistraturii este instituția cu rol de garant al independenței justiției, care propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora.

Consiliul este instituția competentă în ceea ce privește recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, sancționarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor.

Consiliul are o influență decisivă și asupra formării inițiale și continue a magistraților, prin coordonarea activității Institutului Național al Magistraturii (INM) și a Școlii Naționale de Grefieri. Toate aceste atribuții sunt astfel reglementate încât să permită CSM să-și îndeplinească rolul care i-a fost conferit prin Constituție.

**Ah, apropo, Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ (ceea ce noi numim Procuror General al României) va fi membru al CSM.

PS: presa a arătat deja, documentat, cum unii dintre cei propuși de Predoiu și acceptați de Iohannis au legături de business cu oameni politici.

PPS: DNA, cu șef propus de MJ, și pentru care avizul CSM e consultativ, are competența să ancheteze magistrați.

Marina Simona Zanfir (facebook.com)

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button