MAGAZIN

MAE CONFIRMĂ: Încă un român RĂNIT în atentatul din Barcelona. Bilanţul a ajuns la TREI victime

Distribuiți acest articol!

ACTUALIZARE 11:00

Autoritățile spaniole au informat în această dimineață Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetăţenie română.

Potrivit acelorași surse oficiale, românul este spitalizat, stare sa nefiind gravă.

“Precizăm că operațiunea de identificare a victimelor și cetățeniei răniților este un proces complex aflat în desfășurare, situația fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informații actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluției situației, pe măsura obținerii de date oficiale de la autoritățile locale.

Menționăm că, în contextul operațiunilor antiteroriste aflate în desfășurare, circulația în regiune și accesul în unitățile publice este momentan restricționat de către autorități.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criză a MAE își continuă activitatea, iar Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona sunt pregătite să acorde întreaga asistență consulară posibilă.”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe.

Românii răniţi în atentatul de la Barcelona sunt doi bărbaţi de 33 şi 42 de ani, au declarat pentru MEDIAFAX surse diplomatice. Consulul României la Barcelona a precizat că ar putea fi şi o a treia victimă, o femeie, însă nu există o certitudine, fiind verificată această ipoteză.

”După părerea mea, sunt doar o parte puşi pe listă, sau ne-au transmis aşa, cât de cât, pentru a nu le mai telefona noi din zece în zece minute. În momentul în care va exista posibilitatea şi vom avea datele, ne vor transmite şi spitalele în care sunt internaţi. Deocamdată nu ne-au dat nimic, decât la telefon. Deocamdată sunt doi bărbaţi. Mai există şi o femeie, dar nu avem certitudinea că după nume ar fi româncă. Încercăm să căutăm”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consulul României la Barcelona Manuel Pleşa.
În legătură cu starea celor doi români răniţi, Manuel Pleşa a precizat că autorităţile spaniole nu au menţionat că ar fi în stare gravă.
”Sunt răniţi. Nimic altceva. Nu ne-au menţionat că sunt grav. Nu au făcut menţiuni, pentru că până la urmă sunt date telefonice, nu e publicată o listă oficială. Până vom avea ceva clar, mai durează. Nu vor să pună la dispoziţie date până nu sunt finale”, a precizat consulul României la Barcelona.
Preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Ţecu, susţine că starea celor doi turişti români răniţi ar fi stabilă, unul dintre ei fiind în vacanţă în momentul în atacului.
”Am înţeles că unul dintre ei, care era ca turist în Barcelona, are multiple fracturi, însă este sub control. Legat de al doilea român care ar fi rănit în atentatul de la Barcelona, am înţeles că nu a dorit să îşi spună numele, datorită faptului că este într-o stare mai bună şi nu a vrut să panicheze familia din ţară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele FADERE Daniel Ţecu.
Spaniolii au început să meargă în număr mare la spitalele din Barcelona, pentru a dona sânge, însă autorităţile spaniole dau însă asigurări că rezervele sunt suficiente pentru moment.
”Este adevărat că oamenii au mers să doneze sânge, însă spitalele din Barcelona au dat mai multe mesaje conform cărora nu este încă nevoie de persoane care să doneze, pentru că banca lor de sânge este suficient de mare ca să facă faţă situaţiei”, a mai spus Ţecu.
MAE: Doi români, victime ale atentatului terorist din Bacelona

Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetăţenie română.

Aceasta a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa fiind stabilă, anunţă Ministerul de Externe.

”Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetăţenii români răniţi sunt internaţi”, mai transmite sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223 sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

La nivelul Ministerului de Externe a fost constituită o celulă de criză, în contextul atentatului produs joi în Barcelona, în urma căruia 13 oameni au murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button