ActualitățiBasarabia

MAEIE propune deschiderea mai multor secții de vot peste hotare

Distribuiți acest articol!

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și cei de la Comisia Electorală Centrală (CEC) au oferit astăzi informații despre procesul de organizare privind votul în diaspora la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit responsabililor de la Externe, până în prezent, peste 90 de mii de moldoveni din diaspora s-au înregistrat deja în prealabil pentru a participa la scrutin. Asta în timp ce la prezidențiale s-au înregistrat în jur de 60 de mii de oameni. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe propune CEC deschiderea mai multor secții de vot peste hotarele țării. 

„Numărul secțiilor nu poate fi mai mic decât cel de la scrutinul prezidențial. Am propus, printr-un demers adresat președintelui CEC, deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare. Argumentele noastre sunt evidente: în lume, tot mai multă lume este imunizată anti-COVID, gradual ar urma să fie ridicate mai multe restricții”, a anunțat premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi.

Ministerul de Externe a prezentat CEC un buget estimativ pentru asigurarea alegerilor în străinătate. Este vorba despre 5,5 milioane de lei, suma cuprinde numărul orientativ al secțiilor de votare peste hotare. Dacă numărul secțiilor de votare va crește, bugetul ar urma să fie revizuit. Ciocoi a făcut un apel către diaspora de a face voluntariat în vederea organizării alegerilor peste hotare.

„Fac un apel către diaspora. Avem nevoie de voluntari pentru gestionarea fluxului de votanți. Luând în considerare problemele financiare, am aprecia voluntariatul membrilor secțiilor de votare, lucru benevol”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, o decizie privind organizarea și formarea secțiilor de votare va filuată până în data de 5 iunie.

În data de 11 iulie, în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Legislativul a fost dizolvat la sfârșitul lunii aprilie, după ce starea de urgență instituită în țară în legătură cu pandemia de coronavirus a fost declarată neconstituțională.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button