10TVActualități

Magistratul Ion Cotea a fost demis din funcție de CSM

Distribuiți acest articol!

Decizia de demitere a magistratului Ion Cotea a fost aprobată de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul unei ședințe, după un demers al Colegiului disciplinar.

„Acum, cu referire la suspendarea din funcție a judecătorului Ion Cotea. Când îi este aplicată sancțiunea de suspendare din funcție, el este de drept suspendat, este decizia Colegiului disciplinar, dar suspendarea se face prin hotărârea CSM. De aceea eu vă propun ca să admiteți propunerea mea de a fi suspendat din funcție”, a declarat președinta CSM, Luiza Gafton.

Astfel, pentru suspendarea din funcția de judecător a lui Ion Cotea au votat 10 membri ai CSM.

Sesizarea a venit din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

La 28 mai curent, Colegiul disciplinar a examinat în cadrul ședinței Plenului Colegiului disciplinar cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în privința „acțiunilor judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul, sediul Central”, judecătorul fiind sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”.

Într-o cerere adresată Avocatului Poporului, magistratul Ion Cotea susține că sesizarea procurorului general în baza căreia a fost intentată cauza disciplinară în privința sa „este direct legată de dezvăluirile făcute de magistrat în cadrul interviului acordat Ziarului de Gardă și constituie o răzbunare pentru dezvăluirile făcute”. 

Astfel, magistratul a solicitat recunoașterea calității de avertizor de integritate și protecția Avocatului Poporului.

Ion Cotea este magistratul care în decembrie 2020, a vorbit despre problemele din sistemul judecătoresc menționând că „după un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din Republica Moldova constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”, dar și că mulți au fost promovați netransparent în sistem.

Ion Cotea și-a început cariera de magistrat în 1995. De atunci, în anii care au urmat, procesul de înfăptuire a justiției avea loc în fosta clădire a Comitetelor executive orășenești din centrul orașului Cahul, care îi era atribuită judecătoriei în 1991 și, potrivit magistratului, răspundea necesităților instanței. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button