ActualitățiBasarabia

Maia Sandu, analist politic pe tema acțiunilor AUR

Distribuiți acest articol!

Președinta Maia Sandu a devenit și analist politic în campania electorală, după ce a susținut pe față în campania electorală partidului PAS. Maia Sandu susține că rapoartele financiare ale partidelor din Republica Moldova sunt verificate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și nu de instituția prezidențială.

Șefa statului vine cu o reacție după ce membrii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și-au instalat corturi în fața Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după ce CEC a cerut SIS să verifice sursele de finanțare ale formațiunii politice, iar SIS a informat CEC-ul, printr-o scrisoare oficială, că a constatat o bănuială rezonabilă privind imixtiunea externă cât privește finanțarea AUR-ului în campania electorală.

„Înțeleg că au protestat. Din fericire sau din nefericire, Președinția nu verifică rapoartele financiare ale partidelor politice în campanie. Această responsabilitate ține de alte instituții. Am spus și mai devreme că e foarte important ca toate cheltuielile partidelor să fie reflectate în rapoarte și de asta se ocupă CEC. Proteste se fac ca să atragă atenția la campania concurenților electorali”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, Sandu spune că acțiunile de protest ale AUR din fața Președinției și din fața SIS au scop electoral. Precizăm că, zeci de membri ai AUR și-au petrecut noaptea trecută sub ușa SIS-ului, după ce aceștia și-au instalat corturi în fața sediului instituției, după ce CEC a cerut ca SIS să verifice sursele de finanțare ale formațiunii politice.

Atunci, AUR a acuzat CEC și SIS că încearcă să îi scoată din cursa electorală. Ulterior, AUR au organizat o manifestație în fața Președinției. Membrii partidului au acuzat SIS-ul de derapaje antidemocratice.

Menționăm că deși CEC a precizat într-o scrisoare adresată șefului SIS, Alexandr Esaulenco, că nu a identificat mijloace externe de finanțare a formațiunii, dar a specificat, totuși, că va examina suplimentar corectitudinea și modul de reflectare a cheltuielilor concurentului electoral AUR.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button