Actualități

Mama lui Dodon e milioanară! Ce avere are Igor Dodon

Distribuiți acest articol!

Potrivit declarației de avere completate de Igor Dodon în anul 2016, veniturile anuale din salariu constituiau peste 182.000 de lei, iar veniturile soției sale – peste 167.000 de lei. De asemenea, politicianul declara un teren intravilan cu o suprafață de 0,059 hectare, estimat la valoarea cadastrală de peste 451.000 de lei.

Dodon mai declara o casă de locuit de 422 de metri pătrați, cu o valoare estimată la peste 2 milioane de lei.

De asemenea, politicianul deținea conturi bancare la mai multe instituții financiare, dar cu sume nesemnificative de bani, cel mai mare cont constituind 268 de lei.

În 2016 Dodon avea un împrumut bancar în sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei. Politicianul mai declara că este fondatorul unei fundații de binefacere și a două Asociații Obștești.

Declarația de avere a lui Igor Dodon din anul 2017 nu se deosebește prea mult de cea din anul precedent, cu excepția salariului de deputat care constituia puțin peste 6.000 de lei. Aceeași situație este respectată cu strictețe și în declarația de avere din anul 2018, precum și în declarația de avere din anul 2019 și anul 2020.

În contradicție cu declarațiile de avere, însă, au fost vacanțele de lux pe care Igor Dodon și le-a organizat alături de familia sa. Maldive, Dubai sau Seychelles sunt doar câteva dintre destinațiile exotice vizitate de politicianul Igor Dodon în ultimii ani.

Casa mamei lui Dodon

De exemplu, în anul 2010, Igor Dodon și familia sa au plecat în Maldive – locul preferat al europenilor care vor să facă plajă pe timp de iarnă. Pe pagina sa de Facebook, politicianul nu a publicat însă nicio fotografie din acea vacanță.

În ianuarie 2011, familia Dodon s-a odihnit pe insulele Seychelles, alt paradis din Oceanul Indian. Agențiile de turism scriu că destinația este „paradisul celebrităților, al celor care vin în luna de miere și al celor cu posibilități financiare deosebite”.

În ianuarie 2020, o cameră dublă în acest hotel costa aproximativ 8 mii de lei pentru o noapte, dar un sejur întreg, cu zbor din Chișinău, depășește suma de 5 mii de euro. În funcție de serviciile incluse și de camera selectată, o asemenea vacanță putea costa, în 2011, chiar și 10 mii de euro la cursul valutar de atunci.

Președinția a declara atunci  că „absolut toate vacanțele care au presupus costuri de cazare au fost achitate din veniturile legale obținute de familia prezidențială”.

Palatul lui Igor Dodon

Mama lui Dodon e milionară

Mama lui Dodon raportează circa 105 de terenuri agricole, cumpărate în perioada anilor 2013-2018. Igor Dodon este de patru ani președinte al Republicii Moldova. În toată această perioadă, soții Igor și Galina Dodon nu au făcut achiziții de bunuri mobile sau imobile. Cel puțin asta se înțelege din declarațiile de avere și interese personale depuse legal la Autoritatea Națională de Integritate, în perioada 2016-2019.

În anul 2019, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acumulat din salariul de funcție aproape 227 de mii de lei, sau 18 mii de lei lunar. Salariul său a crescut cu trei mii de lei față de anul trecut, când avea circa 15 mii de lei pe lună.

Șeful statului are venituri mai mici decât soția sa, Galina Dodon. Aceasta a avut anul trecut un venit cumulat de aproape 400 de mii de lei, sau circa 33 de mii de lei lunar. Banii i-a primit de la compania „Exclusiv Media”, care deține mai multe instituții mass-media, printre care televiziunea NTV Moldova și ziarul „Argumentî i Faktî”.

Venituri de jumătate de milion de lei

Soții Dodon au adunat împreună circa 627 de mii de lei doar din salariile de funcție. Dodon declară o casă de locuit cumpărată în anul 2013 cu peste două milioane de lei și un teren de 0,059 hectare, care valorează circa 452 de mii de lei. Șeful statului spune că în anul 2013 a luat un credit în valoare de 1.477.000 de lei de la BC „Victoriabank” SA, la o dobândă de 8%, pe care ar trebui să-l stingă până în 2028. În 2018, șeful statului a obținut 190 de mii de lei de la Președinția RM. Iar soția sa a primit de la „Exclusiv Media” 388 de mii de lei, sau 32 de mii de lei pe lună.

În 2017, Dodon a obținut 177 de mii de lei. Circa șase mii de lei i-a luat de la Parlamentul R. Moldova. Soția sa a acumulat 282 de mii de lei de la „Exclusiv Media”. În 2016, anul când a devenit președinte al Republicii Moldova, Dodon afirmă că a fost remunerat cu 182 de mii de lei, ca deputat. Acesta a primit și o indemnizație de 68 de mii de lei.

Mama generoasă a președintelui

Galina Dodon, mama președintelui, este consilieră locală la Primăria Sadova, raionul Călărași. În declarația sa de avere, consiliera locală declară în proprietate o casă de circa 240 de metri pătrați. Galina Dodon mai raportează circa 105 terenuri agricole, cumpărate în perioada anilor 2013-2018. Mama președintelui a reușit să facă și economii, astfel aceasta notează un depozit bancar de peste 153 de mii de lei și două conturi curente în care are peste 12 mii de lei.

„Ziarul de Gardă” scria, într-o anchetă publicată în decembrie 2019, că pe terenurile de la Sadova există câteva iazuri. Igor Dodon neagă că terenurile agricole ar fi fost cumpărate din banii săi. În anul 2019, fratele președintelui Republicii Moldova, Alexandru Dodon, s-a lansat în afaceri în domeniul agricol.

Presa a mai scris în ianuarie 2020 despre vacanțele de lux ale președintelui. Deși, oficial, în conturile politicianului Dodon au intrat bani doar din bugetul de stat, familia Dodon și-a făcut în ultimii zece ani vacanțele în zone exotice, precum Maldive, Seychelles, Dubai etc.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button