Actualități

Manifestație la Chișinău în susținerea jurnalistului RĂPIT de Lukashenko. Belarus/TERO-RUS

Distribuiți acest articol!

Reprezentanții mai multor organizații nonguvernamentale pentru drepturilor omului din Republica Moldova au cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici, fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, care a fost reținut pe aeroportul de la Minsk, după ce o aeronavă de pe cursă Atena – Vilnius a fost deturnată. 

Manifestația în susținerea lui Roman Protasevici a avut loc în centrul Chișinăului, lângă Ambasada Republicii Belarus.

Belarusul a trimis, duminică, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Foto: Amnesty International Moldova

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Protasevici riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button