ActualitățiBasarabia

Mascații au descins în sediul Procuraturii Generale: Procurorul general, reținut

Distribuiți acest articol!

Procurorii Anticorupție și mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIIJ) au descins marți seara la sediul Procuraturii Generale. Potrivit unor surse judiciare, procurorul general Alexandr Stoianoglo urmează să fie reținut. Acesta se pregătea să susțină o conferință de presă când mascații au intrat în șediul Procuraturii.

Procurorul Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul.

Potrivit acestuia, deși legea prevede că Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, Litvinenco consideră că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

Amintim că CSP l-a desemnat astăzi pe Victor Furtună în calitate de procuror care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului PG în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button