MAGAZIN

Menta aduce beneficii incredibile pentru sănătate

Distribuiți acest articol!

Menta poate calma temporar mâncărimile cauzate de mușcăturile de insecte, dar și eczemele precum și alte leziuni, inclusiv erupțiile cutanate cauzate de iedera otrăvitoare. Ceaiul de mentă poate fi folosit ca apă de gură pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzațiilor de greață sau vărsături din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc să evite medicamentele mai puternice.

Uleiul esențial de menta (mentolul) este un ingredient din compoziția multor produse, suplimente și medicamente eliberate fără prescripție medicală, inclusiv pasta de dinți, apa de gură, guma de mestecat, bomboane mentolate, înlocuitori pentru tutunul de mestecat, pastile de tuse și unguente pentru diverse dureri musculare. Mentolul stimulează receptorii care semnalează senzația de rece (din plămâni și faringe) și inhibă receptorii ce reacționează la stimuli dureroși, ameliorând temporar durerile de mușchi sau organe.

S-a demonstrat că mentolul este de ajutor în vindecarea infecțiilor cauzate de bacterii, ciuperci și virusuri, dar pentru că sunt disponibile numeroase medicamente antimicrobiene, metonolul nu este, de obicei, prima opțiune în tratarea infecțiilor grave. Cu toate acestea, capacitățile antibacteriene ale mentolului nu pot fi negate. Numeroase studii au arătat că vaporii uleiurilor esențiale de mentă au capacitatea de a eradica bacteriile responsabile pentru infecțiile cu listeria, E.coli, salmonella si altele.

Cercetătorii sunt încrezători că uleiul de mentă va fi utilizat, sub forma de vapori, în inhibarea dezvoltării bacteriilor, în industria alimentară. Cercetătorii explică faptul că uleiurile vegetale au caracter lipofil, ceea ce înseamnă că sunt atrase de grăsimi, iar în membrana celulara a bacteriilor se găsește destulă grăsime. În acest fel, moleculele din aceste uleiuri se atașează de moleculele de grăsime din membrana celulară a bacteriilor, cauzând scurgeri de membrană (membrana nu mai poate acoperi și moleculele de grăsime și pe cele din uleiurile esențiale). Aceste scurgeri pot ucide, în cele din urma, bacteria.

 

Ameliorează durerile de cap și migrenele. Potrivit cercetătorilor, menta are efecte vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap. Atunci când simțiți că aveți o migrenă, aplicați local o cantitate mică de ulei de menta (pe tâmple, frunte și ceafî) sau beți un amestec de 4 picături de ulei de mentă într-o lingură de ulei de măsline.

Sursa: realitatea.net


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button