MAGAZIN

Mercenar moldovean din Donețk, reținut de SIS

Distribuiți acest articol!

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Informaţii şi Securitate, de comun cu Procuratura municipiului Chişinău, ofițerii SIS au realizat un complex de acţiuni speciale de investigaţii, urmare a cărora, la data de 26 septembrie, a fost reţinut un cetăţean al Republicii Moldova, locuitor al municipiului Chișinău. Persoana este bănuită că ar fi acordat sprijin logistic unităților de mercenari de partea entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Donețk.

Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, s-a aflat pe teritoriul regiunii Donețk între anii 2015-2017, fiind înrolat în așa-numita brigadă«Первый славянский батальон», unde a activat cu indicativul «Коробок».

De menționat că în timpul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut integral vina. Totodată, a fost stabilit că bănuitul anterior a fost certat cu legea, fiind condamnat pe teritoriul Republicii Moldova pentru tentativă de furt de autovehicul. În cadrul măsurilor procesual penale, asupra persoanei a fost depistat mijlocul de comunicații cu care acesta a menținut contacte cu rebelii din regiuneaseparatistă de pe teritoriul Ucrainei.

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată cauză penală în baza articolului 141 CP al RM. În cazul în care îi va fi demonstrată vinovăţia, persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani.

Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi  cu partenerii externi,  întreprinde măsuri semnificative pentru identificarea şi reţinerea persoanelor bănuite de organizarea acţiunilor cu caracter ilegal. SIS reiterează că activitatea de mercenariat, deşi reprezintă un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi. În această ordine de idei, atenţionăm cetăţenii asupra gravităţii şi periculozităţii participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente, orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale, ori violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button