MAGAZIN

Mesajul ȘOCANT al unui militar britanic din Siria: ”Militanții ISIS sunt niște ZOMBIE”

Distribuiți acest articol!

”Lupta contra Statului Islamic a fost singurul motiv pentru care m-am decis să iau arma în mână și să lupt împotriva lor”, spune Macer Gifford, un fost lucrător financiar de 30 de ani.

”Un grup care ucide cu sânge rece femei și copii, măcelărește homosexualii aruncându-i de pe clădiri și face cele mai oribile lucruri… A trebuit să lupt împotriva lor”.

Gifford, care folosește un pseudonim pentru a-și proteja identitatea, într-un interviu acordat pentru o publicație britanică, a vorbit de pe frontul de luptă din Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic și cea mai mare fortăreață a teroriștilor din Siria.

Gifford este pe frontul de vest din Raqqa, unde soldații lansează atacuri surpriză pe timp de noapte sau zi. ”Statul Islamic nu știe unde se va desfășura următorul atac, așa că nu prea au timp să adune o defensivă coerentă. În ultimele 40 sau 50 de zile, am petrecut 4 sau 5 zile în afara frontului de luptă, lumea, pentru mine, fiind poziția mea și oamenii din aceeași unitate cu mine”.

Gifford a părăsit Regatul Unit în 2014, anunțându-și părinții că urmează să meargă într-o vizită în Turcia. Ajuns acolo, s-a alăturat însă forțelor kurde care luptau împotriva Statului Islamic, care, la vremea aceea, avansa nestingherit prin Siria și Irak.

”Am vrut să vin aici, pentru că simțeam că trebuie să fac asta. Am vrut să lupt contra Statului Islamic, am vrut să arăt oamenilor că o să-i distrugem și o să vindecăm Siria, pentru că, la vremea respectivă, am vorbit mult despre plecarea trupelor americane și britanice. Am vrut să arăt că în Siria sunt grupuri care cred în valori seculare, democrație, egalitate de gen, cu idei unice și interesante”.

”Nu mă gândesc la ce o să se întâmple în luna următoare, peste două luni, trei luni. Indiferent cât o să dureze, o să fie extrem de dificil. În același timp însă, lupt aici de trei ani. Este o perioadă lungă și am dubii semnificative, pentru că venisem să câștigăm cu mult timp în urmă”.

”Militanții ISIS din Raqqa sunt aproape morți – nu au nici o șansă să scape. Raqqa este cucerită. E doar o chestiune de timp”.

”Familia mea a încercat să mă înțeleagă că lucrez în această industrie și au vrut să renunțe la tot și să vină aici, în Siria – era o nebunie”.

”Au înțeles însă că aceasta e o pasiune a mea și-mi respectă dorințele. După ce vom învinge militanții ISIS, va fi pentru ultima dată când o să mai port o uniformă”, a completat Gifford.

Traducere și adaptare: Balanuța Nicolae, 10TV


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button