MAGAZIN

METEO: Temperaturile vor scădea brusc. Cum va fi vremea la începutul verii

Distribuiți acest articol!

În România, regimul termic va continua să fie oscilant până pe data de 3 iunie, cu o primă săptămână caracterizată de o vreme în general caldă, dar şi cu ploi sporadice, în timp ce săptămâna a doua de prognoză va aduce temperaturi ceva mai scăzute, dar şi precipitaţii pe arii ceva mai extinse, arată prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, vremea se va încălzi treptat, în primele zile, astfel încât până la data de 25 mai valorile maxime vor atinge, în medie, 28 de grade, iar cele minime în jur de 14 grade. Până în 30 mai, nu vor fi variaţii termice semnificative, însă după această dată temperatura aerului va marca o scădere spre valori diurne de 25 – 26 grade şi nocturne, în medie, de aproximativ 13 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină) se vor semnala pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

În Crişana, temperatura aerului va creşte de la o zi la alta, astfel încât, până în data de 25 mai, maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Variaţiile ulterioare nu vor fi semnificative, însă începând din 30 mai vremea se va răci treptat, ajungând la maxime de 24 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor avea, în medie, acelaşi parcurs. Până la jumătatea primei săptămâni vor atinge valori de 13 – 14 grade, apoi vor coborî treptat spre 11 – 12 grade. Ploi de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice, vor fi posibile aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datei de 21 mai şi, din nou, la începutul lunii iunie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

În Transilvania, în intervalul 21 – 24 mai, un proces de încălzire continuă a vremii se va concretiza printr-o creştere a temperaturilor maxime până la valori, în medie, de 26 – 27 grade. În week-end, regimul termic diurn, în uşoară scădere, se va apropia de cel climatologic specific perioadei, respectiv maxime în jurul a 24 grade. Nu vor mai fi variaţii semnificative până în jurul datei de 30 mai, după care temperatura aerului va coborî spre 22 – 23 de grade.Minimele, destul de scăzute la începutul perioadei de referinţă, în medie regională de 6 – 8 grade, vor marca o creştere treptată, spre 10 – 11 grade până la finalul primei săptămâni, apoi vor fi în scădere, spre medii de 8 – 10 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă ploi, pe arii extinse şi local mai importante cantitativ se vor înregistra, cu o probabilitate mai mare, în zilele de 21 şi 22 mai, precum şi în perioada 25 mai – 3 iunie.

În Maramureş, vremea se va încălzi în intervalul 21 – 24 mai, urmând să devină mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu maxime ce se vor situa, în medie regională, în jurul a 28 de grade şi minime de 11 – 12 grade. Ulterior, valorile vor scădea uşor spre maxime de 26 de grade şi minime de 10 – 11 grade şi apoi regimul termic va fi relativ staţionar până în jurul datei de 30 mai. Staţionaritatea în ceea ce priveşte valorile nocturne va dura până la sfârşitul perioadei de prognoză, în schimb valorile diurne vor marca o nouă de scădere, spre o medie regională în jurul a 24 de grade, în ultima zi. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată aproape pe întreg parcursul intervalului de prognoză, iar cantităţi de apă mai însemnate se înregistra, cel mai probabil, în perioada 31 mai – 3 iunie.

În Moldova, valorile termice diurne vor marca o creştere continuă în primele patru zile ale intervalului de prognoză, astfel încât vor ajunge în jurul a 29 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. În intervalul 24 – 26 mai vor fi în scădere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variaţii relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regională de aproximativ 8 grade în noaptea de 22 mai, vor creşte în intervalul următor, astfel că, în 25 mai, vor ajunge la o medie în jurul a 15 grade. Până în 27 mai, vor scădea din nou, spre 12 grade şi ulterior se vor menţine relativ staţionare. Ploile se vor semnala cu totul izolat până în jurul datei de 25 mai, însă în a doua săptămână de prognoză va creşte probabilitatea pentru averse, pe spaţii mai extinse.

În Dobrogea, temperatura aerului va fi în creştere treptată, în primele zile din interval, astfel încât, în data de 24 mai, media regională a maximelor va fi de 25 – 26 de grade, iar minimele de 16 – 17 grade. Ulterior, vremea se va răci până la medii ale valorilor diurne de 23 – 24 grade şi de 13 – 14 grade a celor nocturne, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză nu se estimează că vor mai fi variaţii semnificative de la aceste valori. Până în jurul datei de 24 mai, ploile vor fi cu totul izolate şi slabe cantitativ, iar după această dată se vor semnala cu caracter local.

În Muntenia, temperatura aerului va creşte, astfel încât vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, în jurul datei de 24 mai, maximele vor atinge, în medie regională, 28 – 29 grade, apoi va marca o scădere treptată, până la valori de 24 – 25 de grade în ziua de 27 mai. După această dată, variaţiile termice vor fi nesemnificative. Temperaturile minime vor debuta cu o scădere, la medii de 10 – 11 grade în 22 mai, apoi vor fi în creştere până la finalul primei săptămâni, când se prognozează a se înregistra 14 – 15 grade. După o scădere bruscă la valori de 12 grade în data de 28 mai nu vor mai avea variaţii importante. În prima săptămână din intervalul de referinţă, ploile îşi vor face apariţia doar sporadic şi cu totul izolat, însă pe parcursul celei de-a doua săptămâni, se vor semnala cu caracter local şi aproape în fiecare zi.

În Oltenia, în perioada 21 – 24 mai, vremea se va încălzi semnificativ. Temperaturile maxime vor creşte până la o medie regională de 26 – 27 de grade, pornind de la 22 de grade, la începutul intervalului de prognoză, iar creşterea minimelor termice va fi de la 12 grade, spre o medie de 14 grade. Temperatura aerului va marca, apoi, o scădere, spre medii diurne de 24 – 25 de grade, respectiv nocturne de 12 – 13 grade în data de 27 mai, iar în cea de-a doua săptămână de prognoză va fi relativ staţionară în jurul acestor valori. Vremea va fi uşor instabilă în aproape tot intervalul de prognoză, însă probabilitatea de manifestare a instabilităţii atmosferice pe spaţii mai extinse va fi mai ridicată în zilele de 21 şi 22 mai şi, din nou, după data de 25 mai.

La munte, valorile diurne ale temperaturii aerului vor marca o creştere în perioada 21 – 24 mai, de la 11 grade la 17 grade, în medie regională. În zilele de 25 şi 26 mai, acestea vor scădea, însă, spre 15 grade şi se vor menţine relativ staţionare în jurul acestei valori până pe 30 mai, după care se estimează o nouă scădere uşoară, spre o medie de 14 grade. Acelaşi parcurs îl vor avea şi valorile termice nocturne, respectiv o creştere de la o medie de 5 grade, în dimineaţa zilei de 21 mai, până la 9 grade, la sfârşitul nopţii de 24 spre 25 mai. Se va consemna o scădere până în jurul valorii de 7 grade în cursul dimineţilor de 26 şi 27 mai, pentru ca mai apoi să nu mai existe variaţii semnificative.Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Astfel, aversele, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, posibil, grindină, vor fi mai însemnate cantitativ în perioadele 25 – 29 mai şi 30 mai – 3 iunie.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button