Actualități

Mihai Ghimpu îi solicită lui Harunjen să-l tragă la răspundere pe Dodon

Distribuiți acest articol!

Liderul PL, Mihai Ghimpu, îi solicită procurorului General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, să examineze acțiunile președintelui statului prin prisma normelor consacrate de Codul Penal al Republicii Moldova în vederea constatării unor infracțiuni. Acesta i-a transmis o scrisoare semnată prin care solicită atenția cu privire la investigațiile jurnalistice care au scos la iveală că reparația reședinței prezidențiale de la Condrița, care este voluminoasă și costisitoare, depășește cu mult limitele bugetare alocate în acest sens, 197 de mii de lei. 

În replică, președintele Igor Dodon a declarat că nu a folosit bani din bugetul statului pentru renovarea reședinței prezidențiale de la Condrița.

Declarația a fost făcută drept răspuns la știrea ZdG precum că Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condrița.

„Știți încă de la tatăl meu spunea că un om gospodar se vede după locul unde stă. O să mergeți la reședința președintelui și veți vedea că în curte s-au făcut unele lucruri care nu erau nici la Timofti, nici la alți, și de zeci de ani așa rămâneau, și apropo veți vedea că nici un ban nu s-a cheltuit din bugetul de stat. O să vedeți că va fi reparată până la sfârșitul acestui an, sper, maximum începutul anului viitor va fi renovată și clădirea preșidenției, tot fără un ban din contul statului și fără prejudicierea statului”, a menționat Igor Dodon răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Neoficial, însă în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate, informează Ziarul de Gardă.

La vila de la Condriţa s-au efectuat şi alte lucrări decât renovarea podelelor. Informaţia este confirmată şi de oameni care lucrează la casa de odihnă a preşedintelui, mulţi dintre ei locuitori ai satelor Ulmu şi Condriţa, localităţi din preajma reşedinţei.

“Există dovezi că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat utilizarea de mijloace financiare provenite de la persoane fizice și/sau juridice din Republica Moldova și/sau din afara statului nostru, în vederea creării unor condiții de lux la Reședința președintelui de la Condrița. Bănuim, că președintele statului s-a îndatorat în fața acestor “creditori”, urmând să le întoarcă creanțele prin servicii realizate, utilizând, în acest sens, funcția de președinte al statului.”, a menționat Mihai Ghimpu în scrisoare.

Liderul PL consideră că aceste acțiuni ale președintelui, dar și intenția declarată a acestuia de a repara clădirea președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 154 din capitală, utilizând același model netransparent de finanțare, creează premise de coruptibilitate și subordonare a președintelui statului unor interese economice private.

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button