Basarabia

Miniștri de externe din 10 țări: luna mai 1945 a adus „libertatea” numai pentru o parte a Europei

Distribuiți acest articol!

Cu ocazia celei de-a 75-a aniversări de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, miniștrii de externe din zece state europene și Statele Unite ale Americii au emis o declarație comună.

„Aducem un omagiu victimelor și tuturor soldaților care au luptat pentru a învinge Germania nazistă și pentru a pune capăt Holocaustului”, se arată în document.

Autorii mesajului remarcă însă faptul că sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial „nu a adus libertate” tuturor țările europene. Partea centrală și de est a Europei a rămas sub stăpânirea regimurilor comuniste încă timp de aproape 50 de ani, în toată această perioadă Uniunea Sovietică folosindu-și forța militară și influența ideologică pentru a-și asigura controlul asupra mai multor state. Astfel, de-a lungul a zeci de ani, europenii și-au sacrificat adesea viețile, în efortul de a redobândi libertatea. Evenimentele din Ungaria din 1956; activitatea Cartei 77 și evenimentele din toamna anului 1989 din Cehoslovacia; căderea Zidului Berlinului – toate acestea au contribuit semnificativ la restabilirea libertății și a democrației în Europa, se arată în declarație.

„Astăzi lucrăm împreună pentru a crea o Europă puternică și liberă, în care domină drepturile omului, democrația și statul de drept. Suntem pregătiți pentru dialog cu toți cei interesați de punerea în aplicare a acestor principii”, se arată în declarație.

Autorii adresării au subliniat că securitatea, stabilitatea și pacea internațională necesită respectarea legislației internaționale, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor.

În context, semnatarii declarației au solicitat comunității internaționale să renunțe la ideea de separare în sfere de influență și să respecte principiile egalității tuturor națiunilor suverane.

Declarația a fost semnată de miniștrii de externe a Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei și Statelor Unite ale Americii.

https://moldova.europalibera.org


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button