Actualități

Ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă: „Prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie autoasumată în Marea Neagră”

Distribuiți acest articol!

Mediul de securitate în ansamblu a continuant să se deterioreze anul trecut, iar Rusia reprezintă încă o amenințare pentru NATO în regiunea Mării Negre, a avertizat ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, marți, la prezentarea activităţii instituţiei din subordine pe anul 2019, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, există ameninţări în vecinătatea României, în regiunea extinsă a Mării Negre şi în Balcanii de Vest.

„Cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie autoasumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei”, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul a mai declarat că în 2019 MApN a cheltuit cu 14% mai multe fonduri, în raport cu 2018. În fiecare din cei doi ani MApN a avut alocat un buget de 2% din PIB.

„Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, a fost de 57,9% iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea într-un ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei”, a mai spus Ciucă.

Potrivit acestuia, din cele 523 de milioane de lei alocate pentru infrastructura militară, Ministerul Apărării a cheltuit anul trecut 514 milioane de lei. Totodată, din bugetul alocat pentru mentenanţă, de 798 de milioane de lei, au fost cheltuite 791 de milioane de lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button